Horeca Knokke-Heist reageert met dubbel gevoel: “Nog veel onzekerheden”

Dirk Roels twijfelt of hij het terras van Café Cultuur op 8 mei zal openen. (foto DM)
Dirk Roels twijfelt of hij het terras van Café Cultuur op 8 mei zal openen. (foto DM)
Redactie KW

Vanaf 8 mei mogen cafés en restaurants de terrassen weer openen, of toch als de coronacijfers niet slechter worden. De horecasector in Knokke-Heist reageert met een dubbel gevoel. Er blijven tot op heden immers heel wat vragen onbeantwoord.

Op het terras van Café Cultuur lonken in normale tijden 150 zitplaatsen, maar nu staat alles nog opgestapeld. Uitbater Dirk Roels (48) was naar eigen zeggen een van de eersten die zijn tapinstallatie liet schoonmaken, maar nu twijfelt hij om op 8 mei te openen. “De gemeente liet de tuin van Scharpoord opentrekken, waardoor we over een fenomenaal zicht beschikken. Zelfs met het in acht nemen van alle coronamaatregelen kunnen er zo’n 130 gasten op het terras terecht. Ik denk dat weinig zaken in Knokke-Heist zoveel terrasruimte kunnen aanbieden… Toch twijfel ik of het terras op 8 mei opengaat. Want er blijven heel wat onbeantwoorde vragen.”

Slecht weer

“Ik werk met 16 fulltimers, dat is een pak personeel”, legt Dirk uit. “Zullen we ons volledige team een hele dag kunnen tewerkstellen? Moet ik mijn keuken op gang trekken als het vijf dagen regent? Welk menu gaan we aanbieden? Daarnaast is er de moeilijke uitdaging om alle kosten betaald te krijgen. Er zitten enkele feestdagen aan te komen en dat betekent dat het personeel dubbel moet betaald worden. Maar wat als het weer dan tegenzit?” Dirk Roels kampt nog met heel wat onzekerheden. “De overheid laat een aantal belangrijke vragen onbeantwoord en het koninklijk besluit blijft uit. Gelukkig kan de horeca in Knokke-Heist rekenen op de volle steun van het gemeentebestuur. Ze bieden straks de mogelijkheid om aan een goede prijs parasols en windschermen te huren. Zo’n afscherming zou voor Café Cultuur een pak meer mogelijkheden bieden. De vraag is: wanneer kan dat gerealiseerd worden? Daarom is er een grote kans dat ik pas half of eind mei het terras open.”

“De overheid laat een aantal belangrijke vragen nog onbeantwoord”

Dirk Roels (Café Cultuur)

Dirk Roels is ook al 26 jaar patron van brasserie-tearoom Pousse Café in Heist. “Pousse Café beschikt over een veranda waar plaats is voor een 60-tal gasten. De vraag is of de federale overheid zo’n veranda met draaiende lamellen als een terras beschouwd. Rekening houdende met de afstandsregel zou het aantal klanten dat we kunnen ontvangen op een 30-tal terugvallen maar als het kan, gaan we open.”

Een rondvraag leert ons dat een aantal horecazaken met kleine terrassen het niet opportuun vindt om te openen. Het gemeentebestuur doet er alvast alles aan om de horeca te steunen. “We gaan het onze horecamensen niet moeilijk maken. Waar we kunnen faciliteren, zullen we dat doen”, aldus het college.

“Hoog tijd”

Wie wel tevreden reageert, is Stefan Dossche van Marie Siska in de Oosthoek. “Openen is altijd beter dan gesloten zijn. Op onze terrassen kunnen 500 klanten terecht. Enkel ‘s avonds zal het aanpassen zijn. Maar regenavonden kunnen we opvangen. We beschikken over terrassen met een waterdicht zeil, dus dat moet lukken. Ook voor mijn 47 personeelsleden is het hoog tijd dat ze opnieuw kunnen werken. Ze missen tenslotte al ruim zeven maanden een groot deel van hun inkomen.”

(DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.