Maart is traditioneel de maand van hopscheuten, maar doordat de restaurants nog steeds gesloten zijn, zou je denken dat de vraag in elkaar gestuikt is. Niet is minder waar, zegt Benedicte Coutigny van ‘t Hoppecruyt in Proven. “Er zijn zelfs grote problemen omdat de vraag gigantisch groot is.” De reden? We zijn met z’n allen hobbykoks geworden in de lockdown.
Hopscheuten zijn een ware delicatesse en een vaak gebruikte seizoensgroente in gastronomische restaurants. Halfweg februari trokken enkele hopscheutentelers uit Aalst aan de alarmbel. Doordat de restaurants nog steeds gesloten waren, raakten ze hun witte goud niet meer kwijt, waardoor ook de prijzen daalden.
Het was nieuws dat Benedicte Coutigny de wenkbrauwen deed fronsen. Samen met echtgenoot Wout Desmyter runt ze hoppeboerderij ‘t Hoppecruyt en ze ziet er vraag naar hopscheuten de pan uit swingen. “Ik ga volledig ontkrachten wat drie weken geleden de wereld werd ingestuurd”, zegt Benedicte. “Er zijn hier zelfs grote problemen omdat de vraag gigantisch groot is. De vraag is volgens mij zelfs nog nooit zo groot geweest als dit jaar. Iedereen begint blijkbaar hopscheuten te eten. Bovendien hadden we enkele weken geleden strenge vorst, waardoor de oogst die klaar zat halfweg februari verloren is gegaan.”
Arbeidsintensief
Er zijn wel hopscheuten, maar in heel kleine hoeveelheden. “Hopscheuten oogsten, is heel arbeidsintensief. Als je weet dat wij met vijf mensen drie uur nodig hebben om twee kilo te plukken, dan is het duidelijk dat wij niet kunnen plukken wat er gevraagd wordt. Wij zijn iedere week volzet. Ik kan ze zelfs niet online zetten. We hebben al vijf jaar een webshop, maar dit jaar staat die echt roodgloeiend. Er moet ergens een communicatieprobleem geweest zijn in Aalst, want de Aalsterse hoptelers sturen zelfs klanten door naar mij. Als ik rondbel naar collega’s hier in het Poperingse hoor ik over overal hetzelfde. Bij Ivan Lemahieu, Geert Clarebout in Vlamertinge, de Lovie… Allemaal zijn ze overbevraagd.”
“Normaal plukken we 5 tot 10 kilo per dag terwijl er 30 kilo wordt gevraagd”
Benedicte denkt dat de vraag dubbel zo groot is dan andere jaren. “De grote hoeveelheden – 2 of 3 kilo – hoeven we niet meer te leveren omdat de restaurants dicht zijn. Wat wel wordt gevraagd zijn pakketjes 250 tot 500 gram. De verklaring voor de grotere vraag is dus duidelijk. We zien al bijna een heel jaar dat mensen door de coronacrisis nu thuis genieten van lekker eten. Ze zoeken gerechtjes op het internet en kokkerellen thuis. Ik heb zelf ook enkele recepten op onze website gezet. Mensen zijn thuis echt culinair bezig. Hetzelfde zien we ook met bier. Thuis drinken ze geen gewone pils, maar lekkere streekbieren. Als hopteler voelen wij heel goed aan dat er een groot verschil is tussen brouwerijen. De ene kan de vraag niet aan, terwijl de andere bijna niets brouwt.”
Al sinds 2016 heeft ’t Hoppecruyt een webwinkel, maar sinds dit jaar draait die overuren. “Het is ondertussen ook al een paar jaar dat we bakjes van 250 gram aanbieden. Het zijn vooral die bakjes die enorm in trek zijn. Het nadeel is dat je veel meer werk hebt en veel meer verpakking nodig hebt. Normaal plukken we 5 tot 10 kilo per dag terwijl er 30 kilo gevraagd wordt.”
Prijzen stijgen niet
De grote vraag heeft voorlopig nog geen invloed op de prijzen. “De primeurs zijn dan wel superduur, maar dat gaat om de eerste 250 gram. Daarna normaliseren de prijzen. Momenteel staan de prijzen op 100 tot 120 euro per kilo, inclusief btw. Dat is de normale prijs. De prijzen nu verhogen zie ik niet als een duurzame oplossing. Wie nu goede ervaringen heeft met ons product is een nieuwe klant. Heeft het dan zin om daar 200 of 300 euro per kilo voor te vragen? Ik denk van niet. We kunnen er toch niet meer plukken. Wij doen dat niet en ik hoor van andere telers dat ze daar ook niet op ingaan.”
Wie dit jaar nog hopscheuten wil eten, zal dus snel moeten zijn. “Vorige week had ik 250 gram over. Ik zette het online en vijftien minuten later was het verkocht. Iedereen is op zoek naar hopscheuten. Onlangs belde er ook een vrouw uit Aalst. Ze zei dat ze al twintig telefoons gedaan had in haar zoektocht naar hopscheuten. Maandag moet ik ieder uur iemand teleurstellen. Ik krijg zelfs bezorgde telefoontjes van mensen die denken dat er iets mis is”, besluit Benedicte.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier