Familie Vandecasteele opent samen TOOPE

Wim Vandecasteele, Isabel Brabant en Haïke Vandecasteele: “TOOPE is een plek waar de familie samenkomt en waar we anderen samen willen brengen” © Gino Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Op 4 en 5 juni opent TOOPE in Edewalle (Kortemark) de deuren van de voormalige feestzaal van Café De Zoeten Inval. TOOPE is een echt familiegebeuren waarin zowel Isabel en Wim als dochter Haïke samenkomen en anderen samen willen brengen.

Sinds 1994 is café De Zoeten Inval een vaste waarde in de parochie Edewalle. “Het café blijft bestaan, de zaal kreeg een update”, vertellen uitbaters Isabel Brabant en Wim Vandecasteele, die gaan samenwerken met dochter Haïke. “In coronatijd kreeg de horeca een flinke deuk. We bleven echter niet stilzitten en begonnen ons huisbier De Bosuil te verkopen, met groot succes.”

Ondertussen werd het atelier van Haïke, die juwelen maakt onder de naam dichter, en lasergraveert en snijdt onder de naam lichter, te klein. “Zo ontstond TOOPE, een plek waar de familie samenkomt en anderen samen wil brengen. De leuze samen momenten s-maken kreeg er een vaste plek”, pikt Haïke in. “Ik koos er bewust voor om onder de kerktoren te blijven met mijn atelier, dicht bij mijn roots.”

‘Bosuil’-tripel

In TOOPE dompelt Wim je met zijn microbrouwerij onder in het maken van bier. De Edewalse Bosuil is een blond ongefilterd bier van hoge gisting, gebrouwen met natuurzuivere grondstoffen, en dit uitsluitend voor De Zoeten Inval, door de proefbrouwerij in Lochristi. Het biertje bestaat sinds 1999 en is het uitgangsbord geworden van De Zoeten Inval.

“Naast De Bosuil wordt tijdens het openingsweekend ook de Bosuil-tripel gelanceerd, een eigen recept, ontwikkeld met de microbrouwerij en gebrouwen door brouwerij Strubbe in Ichtegem”, vertelt Wim. “De microbrouwerij kan ook bezocht worden en er kunnen proeverijen gehouden worden.”

In het winkelgedeelte van TOOPE verkoopt Isabel dan weer lokale streekproducten. “Zo is er kaas te vinden met De Bosuil, gemaakt door Het Baliehof uit Jabbeke, pralines van Noir uit Kortemark… Je zal boxen kunnen samenstellen voor thuis of om te geven”, legt Isabel uit.

“Daarnaast is er in TOOPE een zaal voor vergaderingen, feestjes, events… De locatie is voorzien van een groot terras en een leuk interieur.”

Op zaterdag en zondag kan je kennismaken met TOOPE, telkens van 11 tot 20 uur. Meer info bij Haïke Vandecasteele, tel. 0477 75 48 91, haike@atelierdichter.be of Isabel Brabant en Wim Vandecasteele, tel. 051 57 09 25, info@toopeedewalle.be of toopeedewalle.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.