Eethuis Mint zoekt een overnemer na twee branden en corona: “Twee keer van nul moeten beginnen”

Mike en Stephanie van Eethuis Mint willen graag een andere kant uit in het leven. © Davy Coghe
Redactie KW

Stéphanie Van Severen en Mike Van Tuyckom belichamen het huisgevoel van Eethuis Mint, rechtover het Permekemuseum in Jabbeke. Maar twee branden en corona hakten er stevig in, waardoor het koppel nu besliste om andere wegen in te slaan.

Stéphanie en Mike namen het pand, waar ooit het bekende Permekehof gevestigd was, over in 2016. Met veel passie bouwden ze het uit tot eethuis Mint, misschien wel het gezelligste eethuis van het Permekedorp.

“We kozen voor kwalitatief en vers eten, maar mikten altijd op een heel divers publiek. En we hebben dat publiek steeds zo hartelijk mogelijk ontvangen”, zeggen Stéphanie en Mike. Maar twee branden en corona in de relatief korte tijdsspanne van nauwelijks acht jaar bleken te veel van het slechte voor het koppel.

Geur

“De eerste brand was in 2018”, zegt Mike. “We waren net een jaar open. De oorzaak was een zelfontbranding in de container. Alles zat tegen: het droge warme weer, de windrichting… Daardoor verspreidde het vuur zich heel snel. De brandweer had alles in een half uur onder controle, maar de schade was enorm. In vier maanden tijd hebben we dan alles weer opgebouwd en fors geïnvesteerd in een nieuwe functionele keuken. En we hebben heel veel steun gehad. Daarvoor zijn we dankbaar.”

“Ik was heel lang niet meer op mijn gemak in de eigen keuken”

“Toen kwam corona. En in november 2022 een tweede brand. Onze jongste zoon Felix kreeg voor zijn verjaardag een hoverboard. Tijdens het opladen ontplofte deze. Hier was de rook- en geurschade enorm.”

Vooral voor Stéphanie was dat de klap te veel. “Het bleef en blijft hangen. We hebben twee keer van nul opnieuw moeten beginnen. Maar het is vooral het mentale. Ik was heel lang niet meer op mijn gemak in de eigen keuken, de angst primeerde. En ik heb heel lang zelfs niet meer naar een barbecue bij familie of vrienden kunnen gaan. Die geur bezorgde me angst.”

Toekomst

Ondanks hun passie besloot het koppel dan ook om de zaak te verkopen en hun carrière een nieuwe wending te geven Mike gaat aan de slag bij tenniscentrum Brughia, waar hij straks ook vennoot wordt. Stéphanie gaat voor haar andere passie en zal vanaf september stilzitten op de schoolbanken om later als verpleegkundige aan de slag te gaan. Haar lichaamsbeweging zal ze vooral krijgen door nog een andere droom, de marathon van Amsterdam lopen in het najaar.

Overname

“We doen dit met volle goesting en kijken verlangend naar de toekomst”, zegt het koppel. “Momenteel hebben we al enkele gegadigden voor Eethuis Mint. Maar we blijven open tot er een definitieve overname is. En indien die er niet is na het zomerverlof, dan zullen we nog wel eventjes tijdens het weekend een gastvrije horecaplaats zijn voor onze klanten. We zijn dankbaar, maar willen nu vooral kijken naar de toekomst.”

(Patrick Anthone)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier