Dieter Bulckaen opent café Blue Pearl op Grote Markt van Poperinge

Dieter Bulckaen voor zijn zaak: helemaal vernieuwd en alles zelf gedaan. (foto MD)
Redactie KW

Met Blue Pearl op de Grote Markt heeft Poperinge er een nieuw café bij. Dieter Bulckaen (40) toverde het restaurant Markt 38 om tot een gezellige kroeg in vintage stijl. “Poperinge leeft, en had blijkbaar nood aan een café dat langer open is dan de rest”, zegt hij.

Dieter Bulckaen neemt in de Hoppestad een nieuwe start. Eerder runde hij op de Wapenplaats in Wakken (Dentergem) in het voormalige pand van De Haan het café Golden Pearl.

“Een avontuur dat maar tweeënhalve maanden heeft geduurd”, blikt hij terug. “Half juni ben ik daar gestart en eind augustus was het gesloten. Eerlijk gezegd, ik had er in Wakken direct een raar gevoel bij. Ik was niet van Wakken en dat speelde ook mee.”

“We hebben overal rondgereden, naar cafés die over te nemen waren of te huur stonden. Van Waregem, over Zwevegem en Roeselare tot Lo-Reninge en Watou. Maar mijn vriend Geovani – die op het Sint-Maartensplein in Wervik het sfeercafé Black Pearl runt – is afkomstig uit Poperinge en wilde hier een tweede zaak. Hij zal af en toe komen helpen.”

Alles zelf gedaan

“Al in maart wisten we dat restaurant Markt 38 zou stoppen en informeerden we bij een vertegenwoordiger van de brouwerij Haacht. Hij vertelde dat er een andere kandidaat was en presenteerde ons het gewezen café De Haan in Wakken. Om daar te kunnen stoppen, heb ik een verbrekingsvergoeding betaald. In juli hebben we een dan een optie op Markt 38 genomen. Het derde weekend van september kreeg ik van de brouwerij de sleutel en kon ik aan de slag. Net zoals in de Black Pearl in Wervik heb ik de inrichting volledig zelf gedaan. Alle meubilair is vernieuwd, want het was allemaal versleten. Ik heb laminaat gelegd, en ook de toiletten zijn vernieuwd.”

“De ligging op de Grote Markt is ideaal. Poperinge trekt veel toeristen aan. Er is veel passage. Poperinge leeft, er is elk weekend wat te doen. De oppervlakte van het café is niet groot – het is kleiner dan in Wervik. Het terras van de twee zaken is qua grootte wel vergelijkbaar. Ik heb hier een vast terras dat van de stad het hele jaar mag blijven staan.”

Dieter Bulckaen – die overigens nog bij de masters heeft gekoerst, in het shirt van Decock-Van Eyck-Devos-Capoen – groeide op in Dadizele en woont met zijn vriend in Moorsele. ‘In een vorig leven’ was hij vrachtwagenchauffeur. Half januari moest hij wegens een hernia die job opgeven.

“Eind april volgde een operatie en mocht ik van de dokter niet meer een hele dag rondtoeren met een vrachtwagen”, zegt Dieter. “Het is met mijn rug niet meer als vroeger. Als ik in beweging ben, dan heb ik het minst last en pijn. Vandaar dat ik begonnen ben met de uitbating van een café.”

Heksen en legerauto’s

Dieter maakt ook deel uit van de technische ploeg van de tweejaarlijkse Heksenstoet eind juli in Beselare. “Blue Pearl daarmee combineren zal heel moeilijk zijn, want de voorbereiding op de Heksenstoet neemt ruim drie weken in beslag.”

Voorts is hij ook veel bezig met zijn oude legervoertuigen – zo organiseerde hij in juni 2014 met de Daisel Front Vrienden in en rond het gemeentelijk domein ‘t Torreke in Dadizele de eerste Bevrijdingsfeesten, waarbij allerlei legervoertuigen van de partij waren. “Die passie heb ik nog altijd”, zegt Dieter. “Blue Pearl is gesloten op maandag en dinsdag. Werken aan mijn hobby doe ik op dinsdag. Daarbij kan ik rekenen op veel steun en hulp van mijn vader.”

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.