David Laby van café Special One in Komen-Waasten brouwt bier Marmouset voor opening terrassen

David Laby tapt zijn nieuwe bier Marmouset.© CLL
David Laby tapt zijn nieuwe bier Marmouset.© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De cafés maken zich klaar voor de heropening van de terrassen en aan originaliteit is er alvast geen gebrek. David Laby (45), de waard van café Special One uit Komen-Waasten, gaat nog een stapje verder. Hij heeft een gloednieuw en exclusief bier klaar staan dat zaterdag voor het eerst door de tapkranen zal vloeien. “Het was een proces van vallen, opstaan en vooral veel proeven maar we kregen het recept net op tijd op orde”, lacht de ondernemer.

Bier, het is het vloeibare goud waarmee Belgen zich op de internationale kaart hebben weten te zetten. Als cafébaas kent David dan ook de wereld van het gerstenat als geen ander, meteen de reden waarom hij zelf aan het brouwen sloeg. “De opdracht was even eenvoudig als hij moeilijk was: een bier brouwen dat niet alleen lekker was, maar meteen ook een stukje geschiedenis van de gemeente met zich meebracht, slok per slok.”

Unieke smaak

Met die geschiedenis spreekt David over de Marmousets, de typische handgemaakte popjes die jaarlijks tijdens de gemeentefeesten in het publiek worden gegooid. “De bedoeling was om een unieke smaak te vinden waar Komenaars zich meteen in herkennen. Niet minder dan drie recepten passeerden de revue en telkens was er net dat kleine detail dat ontbrak. In december was het dan uiteindelijk prijs. De smaak was precies zoals we het wilden: licht fruitig. Met een alcoholpercentage van 5,8 is hij ook niet overdreven zwaar waardoor er volop kan genoten worden zonder meteen licht in je hoofd te worden. Helaas waren alle cafés dan nog dicht en besloten we de lancering uit te stellen tot dit weekend, wanneer de terrassen weer open mogen.”

Grote verdelers

Marmouset is dan wel een exclusief bier, David zal op een geheel eigen manier toch proberen zijn plaats op de markt te veroveren. “Natuurlijk kunnen de mensen hier van een Marmouset van het vat genieten” lacht hij. “Maar we bieden het ook aan via takeaway, waardoor je ook thuis een fris glas geschiedenis uit kunt schenken. We zijn ook in gesprek met enkele grote verdelers die het verhaal van Marmouset konden smaken. Wanneer zij toehappen, zal het bier over een groot deel van België worden verdeeld en tot in iedere woonkamer zijn weg banen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier