Culinair ontspannen, liggend in het gras of leunend tegen een boom, in Koksijds buitenrestaurant Raphaël van Willem Hiele

Met bar, brasserie en boetiek Raphaël is Willem Hiele helemaal klaar om er vanaf 8 mei opnieuw in te vliegen.© Pieter D’hoop en Bramski Foodphotographer
Met bar, brasserie en boetiek Raphaël is Willem Hiele helemaal klaar om er vanaf 8 mei opnieuw in te vliegen.© Pieter D’hoop en Bramski Foodphotographer
Redactie KW

Topchef Willem Hiele (39) is enthousiast over de start van zijn tuinterras in afwachting dat het restaurant open mag. Hij behaalde begin dit jaar zijn eerste Michelinster, midden in de coronasluiting van de horeca. Dit is hoe hij het aanpakt. Met bar, brasserie en boetiek Raphaël is Willem Hiele helemaal klaar om er vanaf 8 mei opnieuw in te vliegen. Raphaël is de naam van Willems grootvader.

“We hebben ruimte genoeg om iedereen in alle veiligheid een culinaire beleving te schenken die ze gewoon zijn te krijgen bij restaurant Willem Hiele. Samen met een team jonge creatieve mensen kijken we reikhalzend uit naar de heropening op 8 mei”, zegt Willem.

Steeds op veilige afstand

“Vorig jaar boden we onze klanten ook al een tuinbeleving aan en op dit elan gaan we verder. We beschikken over ruim 4.000 vierkante meter oppervlakte”, licht de chef-kok toe. “Bar Raphaël richten we in in onze voortuin. Laat je verleiden door de bubbels, de oesters, scheermesjes, langoustines en onze unieke fishdog. Dat is een worst met hondshaai en zeewolf die gedroogd en gerookt is tot hij de perfecte smaak heeft.”

Koken in alle vrijheid is voor mij het belangrijkste

“Liggend in het gras of leunend tegen een boom maar steeds op veilige afstand van elkaar bieden we iedereen de kans om zich culinair te ontspannen. Reserveren hoeft niet.”

Aanstormend talent kans geven

Met zijn 39 jaar is Willem alles behalve oud maar toch wil hij jong aanstormend talent een kans geven. De dertigers Kelly Ponjaert en Pieter van Rompaey uit Koksijde krijgen carte blanche om de brasserie Raphaël naar hun hand te zetten. Uiteraard zal de ‘signature’ van de chef-kok duidelijk te proeven zijn.

“Kelly en Pieter zijn goeie vrienden en wereldburgers. Een eigen restaurant hebben ze niet. Ervaring daarentegen hebben ze genoeg opgedaan tijdens hun vele reizen. Ik heb het volste vertrouwen in hun aanpak”, reageert Willem. De brasserie is ingericht in een soort nomadentent achteraan in de tuin onder de appelbomen, bij de kerselaar en tussen de heerlijke geuren van de kruidentuin. De gerechten komen uit de houtoven, de rookkast of rechtstreeks van het open vuur. Voor de brasserie is het wel nodig om te reserveren. Dat kan vanaf 1 mei.

Tuin op sterrenniveau

Tot slot heropent Boetiek Raphaël een dag vroeger, op 7 mei. Lekkernijen met de stempel van Hiele staan er in de aanbieding in de belevingsboetiek. Laat je verrassen door de natuurlijke smaken met een knipoog naar de Noordzee.

De klanten zullen ongetwijfeld genieten van de tuinbeleving al is het met een paraplu of extra trui

Veel sterrenchefs lieten eerder al uitschijnen dat enkel buiten werken op zo’n niveau niet haalbaar is. Dat betwist Willem Hiele. “Koken in alle vrijheid is voor mij het belangrijkste. Ik hang niet vast aan een Michelinster maar wel aan het serveren van kwaliteit met een creatieve twist.”

Niemand werkloos

“Of het rendabel zal zijn, valt af te wachten maar ik ben er wel trots op dat ik tijdens de maandenlange sluiting mijn twaalf personeelsleden aan boord heb kunnen houden zonder dat er één werkloos was. Dat is waarover het bij mij gaat. En de klanten die zullen ongetwijfeld genieten van de tuinbeleving al is het met een paraplu of extra trui.” (GUS)

Zowel de bar als de brasserie en boetiek zijn telkens van donder- tot en met zondag open van 11 tot 19 uur. Bestellen en reserveren kan via info@willemhiele.be of bel 058 59 62 21.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.