Nick Wallaeys (45), de ondertussen bekende kok van Brasserie Henry, heeft in samenwerking met stadsbrouwerij ‘t Koelschip een nieuw biertje op de markt gebracht: ‘Plakzantje’. Het is de opvolger van het blonde biertje ‘Piekenoas’. “Net als het vorige bier is dit ook een eerbetoon aan mijn grootvader Henri Zonnekein”, klinkt het.
Nick Wallaeys, al enkele weken te zien in onze rubriek ‘Ons Gedacht’, heeft een nieuw biertje op de markt. Vorig jaar bracht hij al ‘Piekenoas’ uit, genoemd naar het typische zakmes van elke visser. Het bier is een eerbetoon aan de hele visserijsector.
Reder
Dat de sector Nick na aan het hart ligt, komt grotendeels door zijn grootvader zaliger. “Mijn grootvader Henri Zonnekein was visser en werkte later op baggerschepen”, vertelt Nick. “Hij overleed toen ik amper 19 jaar was, maar ik herinner me nog de zeemansverhalen die hij altijd vertelde. Zelf koos ik nooit voor de stiel, maar ik ben er wel door gefascineerd. Ik weet alleen dat de vissers elke dag opnieuw keihard werken om die vis op ons bord te toveren. Daarom verdienen ze tonnen respect voor wat ze doen.”
Visserij wordt beetje per beetje een verloren ambacht
De Oostendse chef heeft goede herinneringen aan zijn grootvader. “Hij was reder van de O.349”, gaat Nick verder. “De connectie met de visserij is er enerzijds door mijn grootvader, maar ook door mijn job als kok. Er is de samenwerking met de Oostendse Vistrap en we serveren visgerechten. Maar ik ben in de eerste plaats Oostendenaar. De visserij typeert de Oostendenaars. Visserij wordt beetje per beetje een verloren ambacht. Dat is ook de reden dat wij enkel en alleen maar met vis van hier werken. Geen zalm en tonijn, maar vis vanuit onze Noordzee.”
Met Piekenoas richtten we ons vooral op visgerechten, terwijl we met Plakzantje eerder op vleesgerechten mikken
Plakzantje is een bruin biertje dat vooral past bij vleesgerechten. “Plakzantje moet een aanvulling worden op de Piekenoas”, gaat Nick verder. “Met Piekenoas richtten we ons vooral op visgerechten, terwijl we met Plakzantje eerder op vleesgerechten mikken. Het is bedoeld voor het wildseizoen, om bijvoorbeeld met stoofpotjes te serveren. We hebben er een infuus ingelegd van die typische kruiden die je in een wildsaus zou verwachten. Het bruine biertje heeft vooral heel veel karakter.”
Serie foto’s
Net als het eerste biertje werd ook Plakzantje in stadsbrouwerij ‘t Koelschip gebrouwen. “Het was Ive van ‘t Koelschip die zei dat we moesten gaan voor een biertje dat aan de ribben plakt. Ik heb een hele serie foto’s van mijn grootvader in mijn bezit. Een van die foto’s moest al dienen voor het etiket van het eerste biertje en ook het nieuwe bier moest een eerbetoon worden aan mijn grootvader. Zo werd het een foto van zijn eerste communie. In het Oostends noemden ze een lief, braaf kind vroeger al eens een ‘plakzantje’. En zo met de foto en het feit dat het bier aan de ribben moest plakken indachtig kozen we voor het ‘Plakzantje’. De foto op het etiket leent zich daar perfect toe”, besluit de Oostendse chef.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier