Brugse horecaklok telt nu af naar 8 mei

Op het terras van 2be aan de Rozenhoedkaai staat een aftelklok voor de heropening van de horeca.© Davy Coghe
Op het terras van 2be aan de Rozenhoedkaai staat een aftelklok voor de heropening van de horeca.© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Philip Maes, uitbater van 2be in de Wollestraat, trok begin deze week heel wat aandacht met zijn aftelklok voor de heropening van de horeca, gericht op 1 mei, op zijn terras. “Ik heb de klok nu opnieuw ingesteld, aftellend naar 8 mei”, verwijst Philip naar de nieuwe beloofde openingsdatum van de horecaterrassen.

Ondanks zijn wat plagerige, ludieke actie gericht op de heropening van de horeca kan Philip Maes er niet van verdacht worden het coronavirus te onderschatten. Hij was er vorig jaar in maart als allereerste bij in Brugge om zijn zaak te sluiten door het oprukkende coronavirus, nog voor het een verplichting was. “Mijn Italiaanse zakenpartner, tevens mijn nichtje, wist via haar familie immers maar al te goed welke drama’s er zich op dat moment in haar land van herkomst afspeelden”, stelt de man.

Signaal

De uitbater van 2be, een bierwinkel en een horecazaak met terras dat uitzicht biedt over de sprookjesachtige Rozenhoedkaai, onderschat het virus dus niet. Maar met deze actie – een grote aftelklok op zijn terras, pal in een beschermd stadszicht – wilde hij wel een signaal geven dat het dringend tijd wordt om de horeca te gaan heropenen.

“Ja, het is misschien wel een beetje een stunt. Tot nu toe kreeg ik nog geen klachten, ook niet van de stadsdiensten, over de opstelling ervan op mijn terras. Ik denk dat ze bij Stad Brugge wel begrip hebben voor mijn actie en ook liefst de horeca zo vlug mogelijk weer open zien”, klinkt het.

Klok opnieuw ingesteld

Een opening van de volledige horecasector op 1 mei is het dus niet geworden, zo besliste het Overlegcomité woensdag. Wel een opening van enkel de terrassen vanaf 8 mei. “Of ik daarmee kan leven? Natuurlijk hadden we liever gezien dat de aanvankelijk beloofde openingsdatum van 1 mei voor de hele horeca behouden kon worden, maar het is toch al een begin. Brugge telt toch wel wat zaken met ruime terrassen waardoor het zeker de moeite is om te openen”, aldus de uitbater. “Positief is ook dat de steunmaatregelen behouden blijven.”

“De mensen in de horeca staan te popelen om weer aan de slag te kunnen gaan. Door de opening van de terrassen kan er ook weer een pak volk uit tijdelijke werkloosheid gehaald worden. Maar ook voor de mensen is het goed dat ze weer een uitlaatklep hebben. Het is beter dat ze een terrasje kunnen doen in plaats van ergens ‘in den duik’ samen te komen waar de afstands- en hygiënemaatregelen veel minder kunnen gegarandeerd worden. Maar mijn aftelklok gaat nog niet weg hoor. Die heb ik nu opnieuw ingesteld zodat die afloopt naar 8 mei”, lacht Philip.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier