Benoit en Gunther van Happy Friet in Anzegem blazen vijf kaarsjes uit

Benoit Declercq en Gunther Vervaeke voor de frituur ‘Happy Friet’ (foto GV)
Benoit Declercq en Gunther Vervaeke voor de frituur ‘Happy Friet’ (foto GV)
Gerda Verbeke

Bij frituur Happy Friet op de Ingooigemplaats is het bijna alle dagen feest. Niet alleen omdat de frituur al vier jaar op rij verkozen is tot ‘Beste frituur van Anzegem’, maar vooral omwille van het enthousiasme waarmee Benoit Declercq en Gunther Vervaeke hun zaak sinds vijf jaar runnen.

We gingen even poolshoogte nemen naar aanleiding van dit houten jubileum. “De zaak bestond al 11 jaar toen we ze overnamen op 1 april 2016”, begint Gunther Vervaeke (45). “Het is nu exact vijf jaar dat wij hier goudgele frieten bakken en ondertussen kent iedereen onze huisgemaakte tartaarsaus. Dat onze klanten tevreden zijn, bewijst de titel van ‘Beste frituur van Anzegem’ sinds vier opeenvolgende jaren.”

“Ondertussen is het al 15 jaar geleden dat ik Gunther ging ophalen met mijn ziekenwagen op de parking van Molecule”, glimlacht Benoit Declercq (42). “Een gps bestond nog niet in die tijd. Via de chat hadden we afgesproken en Gunther had geen idee waar Avelgem lag waar ik toen woonde. Ik was toen van wacht als ambulancier, vandaar dat ik met de ziekenwagen tot aan Molecule reed zodat Gunther mij terug kon volgen naar mijn huis. Ik heb altijd geweten dat ik op mannen val.”

“Ik was 31 jaar als ik me geout heb”, vervolgt Gunther. “Ik wist het al lang, maar toch ben ik getrouwd met mijn buurmeisje. Toen mijn vrouw er vandoor ging met een vrouw waarop ze verliefd was geworden op het werk, zag ik ook mijn kans om te zijn wie ik werkelijk was. Onze zoon was toen vier jaar oud en in alle vrede zijn we in co-ouderschap uit elkaar gegaan.”

Het koppel woont in Deerlijk. “We wonen daar graag en voelen geen remmingen”, vertelt Gunther. “Ik kan me heel erg kwaad maken als ik hoor dat er mensen zijn die een probleem maken van de seksuele voorkeur van een ander. Voor ons is iedereen gelijk, je geaardheid kies je niet. We merken dat vooral jonge gasten blikken uitwisselen als ze merken dat we homo’s zijn. Zo van ‘Peins je wat ik peins?’. Het zijn vooral de nieuwe klanten, de vaste klanten kennen ons.”

Ontdopen

“We hebben nog geen problemen gehad door onze geaardheid”, zegt Benoit. “Maar de uitspraken van het Vaticaan over homo’s doen er zeker geen goed aan. Ondertussen hebben we een brief verstuurd naar het bisdom van Brugge om ons te laten ‘ontdopen’.”

“Eén keer stond er in de sneeuw ‘Homo’ geschreven aan ons frituur. En een paar weken ervoor kreeg ik een telefonische bestelling van twee bickyburgers en twee homootjes. Ik vroeg om te herhalen en wist niet wat gezegd. ‘Twee homootjes gelijk ulder’, volgde toen. We hadden een sterk vermoeden wie dit waren en de volgende keer dat ze frieten bestelden, bleef ik maar zout strooien”, lacht Benoit luid. “Voorlopig hebben we ze niet meer gezien.”

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier