Beernem vraagt IVBO om toe te treden tot de Statiegeldalliantie

© (Foto AVH)
© (Foto AVH)
Redactie KW

Op de gemeenteraad van 28 januari dienden CD&V en het kartel sp.a-Groen een gezamenlijk agendapunt in dat ervoor pleit om ook de afvalintercommunale IVBO, waarbij 9 gemeenten zijn aangesloten, op korte termijn te laten toetreden tot de Statiegeldalliantie. De partijen willen een extra signaal geven naar de Vlaamse regering en het draagvlak vergroten voor het invoeren van statiegeld op drankblikjes en plastic drinkflessen.

Jaarlijks rapen de mensen van de OCMW-dienst Proper en Net, van de vzw Veldzicht en verschillende vrijwilligers ruim 30 ton zwerfvuil op langs de straten van Beernem. Daarnaast is er de inzet van de mobiele zwerfvuilcamera die sluikstorters moet detecteren of ontmoedigen.

Naast de invloed op het straatbeeld en de natuur, kunnen verdwaalde blikjes ook dierenleed veroorzaken. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes blok en plastic in hun voedsel terechtkomen. Vandaar dat ook de Vlaamse veehouders achter een invoering van statiegeld staan. De behandeling van zieke koeien, de verminderde melkproductie en het overlijden van koeien jagen de veehouders op kosten. Een onderzoek uit 2018 schat de totale jaarlijkse economische kost voor de Vlaamse veehouderijsector op 4,5 tot 6,8 miljoen euro.

Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel in het milieu. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het volume van het zwerfafval. De invoering van statiegeld kan volgens de coalitie een groot deel van die zwerfvuilproblematiek oplossen.

IVBO is de intercommunale die instaat voor vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland. 9 gemeenten (Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke) maken deel uit van deze afvalintercommunale. “Indien de Intercommunale ook aansluit bij de grote groep van gemeenten en verenigingen die al lid zijn van de Statiegeldalliantie, dan zou dit een nog sterker signaal zijn naar de Vlaamse regering toe en het draagvlak vergroten voor de invoering van statiegeld”, klinkt het. Raadsleden Roos Lambrecht (Groen) en Marjan Lootens (CD&V) plaatsten alvast in iedere deelgemeente een bordje van Mooimakers om hun vraag kracht bij te zetten.

(AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.