Goed nieuws voor De Nele: Zeilschip komt na twee jaar opnieuw in de vaart

© GF
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

De Oostendse tweemastsloep Nele komt terug in de vaart. Het zeilschip kon de voorbije jaren minder uitvaren nadat er een breuk was van de gaffel. De replica is de ambassadeur van Oostende voor Anker en neemt deel aan maritieme festivals in binnen- en buitenland. Dankzij de inzet van de bezieler André Nolf samen met enkele enthousiaste vrijwilligers kan de Nele terug het ruime sop kiezen.

De “Nele” is een replica van een Oostendse tweemastsloep waarmee tot begin 20ste eeuw op de Noordzee gevist werd. Deze sloep van 20 meter lang en 5,6 meter breed werd gebouwd in het kader van een tewerkstellings- en opleidingsprogramma op de Maritieme Site Oostende, een van de oudste scheepswerven van de vissershaven. Het schip werd in 2005 te water gelaten. Hoewel ze het uiterlijk heeft van een authentiek schip, ging veel zorg en aandacht naar de meest vooruitstrevende technische en veiligheidsvoorwaarden. Het schip is de voorbije jaren een boegbeeld van Oostende voor Anker geworden en een goed voorbeeld van maritiem erfgoed.

Tijdens één van haar tochten, twee jaar geleden, raakte door een breuk van de gaffel één van de opvarenden gewond aan de rug. Hierdoor werd het schip onderworpen aan diverse keuringen en werd er telkens maar een tijdelijke toelating tot afvaart afgeleverd. Om daar een oplossing voor te bieden deed de bezieler van Oostende voor Anker, Hubert Rubbens, het voorstel om het schip in te schrijven als “Commerciële yachting” in plaats van een passagiersschip. “Op die manier kan je de strikte regelgeving van passagiersschepen vermijden”, licht Rubbens toe.

Na het nodige overleg, het afwegen van pro’s en contra’s kwam het tot een consensus met de bevoegde diensten. “Dankzij het samen zoeken naar en werken aan een oplossing mag de Nele de volgende twee jaar opnieuw ingezet worden als ambassadeur van onze Stad aan Zee, alsook deelnemen aan maritieme festivals in Frankrijk, België en Nederland als promotor van Oostende voor Anker.”

De Nele zal wel haar zeilen niet kunnen hijsen. “Hiervoor moeten de masten eerst verwijderd en gekeurd worden. Deze werkzaamheden zijn gepland na het vaarseizoen van 2024. Als een feniks zal de Nele dan opnieuw schitteren zoals voorheen. Het mooiste geschenk voor Andrés 80ste verjaardag. Speciale dank ook aan de eigenaar, Haven Oostende NV, die steeds in het project is blijven geloven en die de steun, zowel financieel als logistiek, voor de volgende jaren heeft toegezegd”, zegt Rubbens nog.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier