Genavir, de Franse rederij en uitbater van Belgica, zegt woensdag dat ze “ten zeerste betreurt” dat ze het contract met het onderzoeksschip heeft moeten beëindigen. Volgens Genavir bestaat er “in het Belgisch recht een juridisch vacuüm voor dat schip door zijn status als hulpschip van de Koninklijke Belgische Marine, die verschilt van die van een handelsschip”.
Sinds 2021 beheerde en exploiteerde Genavir de Belgica, die zich onder het operationele commando van het ministerie van Defensie bevindt en over zowel een militaire als civiele bemanning beschikt. “Om aan de voorwaarden van het contract te voldoen heeft Genavir een bemanning samengesteld met Letse civiele zeelieden met Letse arbeidscontracten die voldeden aan de Europese wetgeving”, zegt de rederij. Onder de bemanning bevonden zich ook officiers van de Belgische marine en “Franse zeelieden met Franse arbeidscontracten”, klinkt het woensdag.
Op 4 december 2023 concludeerde een inspectie van het Belgian Maritime Inspectorate (BMI), de autoriteit die de Belgische commerciële vlag vertegenwoordigt, echter dat de Belgica “de status van een commercieel schip” had. Het BMI vroeg Genavir ervoor te zorgen “dat de arbeidsomstandigheden van de bemanningsleden voldeden aan de Belgische regelgeving voor handelsschepen”, klinkt het bij de rederij, die zegt dat ze “zonder succes probeerde een oplossing te vinden met het BMI en het Belgian Science Policy Office (BELSPO, red.)”.
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) had zaterdag aangegeven dat Genavir het contract enkele maanden geleden unilateraal had opgezegd. Na de inspectie van de FOD Mobiliteit en de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg naar aanleiding van een klacht rond sociale dumping, kreeg Genavir “verschillende kansen om alles in orde te maken”, aldus het KBIN. Toen de rederij dat niet deed, werd de vergunning van het schip zowat automatisch ingetrokken door de federale overheid. Daarop spande Genavir twee rechtszaken aan, een tegen de Belgische staat en een tegen de FOD Mobiliteit.
Genavir schortte op 10 juni zijn diensten op en startte op 18 juni een gerechtelijke procedure op tegen BELSPO om het contract met de Belgica te beëindigen. “Genavir betreurt deze situatie ten zeerste en blijft bereid om een buitengerechtelijke oplossing te vinden, binnen een constructief en billijk kader”, besluit het bedrijf.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier