Dinsdag startte de constructie (kiellegging) van het eerste nieuwe mijnenbestrijdingsschip voor de Belgische Marine op de scheepswerf in het Franse Concarneau. Het schip zal de naam ‘M940 Oostende’ krijgen, een mooi eerbetoon voor de belangrijke rol die de stad speelt voor de marine.
Dinsdag, op 30 november 2021, startte de constructie (kiellegging) van het eerste nieuwe mijnenbestrijdingsschip voor de Belgische Marine op de scheepswerf van de ‘Naval Group’ in het Franse Concarneau. Bij de kiellegging was naast de Chef Defensie Admiraal Michel Hofman en de Commandant van de Belgische marine, Divisie-Admiraal Jan Debeurme ook Burgemeester Bart Tommelein aanwezig.
De aanwezigheid van de Oostendse Burgemeester is belangrijk, want de mijnenjager draagt de naam “M940 Oostende”, een verwijzing naar Oostende als bakermat van de Belgische marine.
Een hele eer voor onze stad die weliswaar al peter was van de A960 Godetia, maar nog nooit een marineschip waarin de naam ‘Oostende’ voorkwam. De naam betekent een mooie erkenning voor de Stad aan Zee, waar de marine actief innoveert met de oprichting van het ‘navy’ competentiecentrum, naast de bouw van een dronecentrum in de achterhaven.
Oostende als belangrijke marinehaven
De naamgeving bevestigt de goede band tussen Stad Oostende en Defensie. Stad Oostende zal een belangrijke haven worden voor de Belgische Marine op vlak van maritieme opleiding en training van de scheepsbemanningen. Bovendien zal de Marine, naast de huidige mijnenbestrijdingsschool Eguermin, een gloednieuw gebouw (het ‘Navy’ competentiecentrum) uit de grond stampen dat in 2026 operationeel moet zijn.
Vanaf het eind 2024 zal België de beschikking krijgen over haar eerste nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuig, de opvolger van de huidige mijnenjagers. Nadien volgen nog vijf vaartuigen voor België. Ook de Nederlandse marine, waarmee nauw wordt samengewerkt, ontvangt zes dergelijke schepen. Deze schepen en hun unieke toepassingen met onbemande vaartuigen (AUV: underwater vehicles en USV: unmanned surface vehicles) worden door de ‘Naval Group’ en ECA gebouwd en zijn meteen goed voor een investering van 2 miljard euro. Een deel van de werkzaamheden zal plaatsvinden in Zeebrugge, de thuishaven voor de Belgische én Nederlandse mijnenbestrijdingsvloot.
Klaar voor de toekomst
De nieuwe vaartuigen zullen vooral gebruik maken van luchtdrones, onderwaterdrones en duikers die al naargelang de mijnendreiging kunnen worden ingezet. De schepen meten meer dan 82 meter en hebben een breedte van ongeveer 17 meter. Bovendien kan een schip gemakkelijk meer dan 2900 ton wegen. Verder kan de M940 Oostende tijdens 30 dagen en 3500 uren autonoom functioneren.
De bemanning zal bestaan uit 34 leden, maar kan aangevuld worden naargelang de aard van de opdracht. Dit multidisciplinair vaartuig kan eveneens worden ingezet als commandoschip of als transport van noodhulp. Verder is de M940 uitgerust met automatische wapensystemen, waaronder een snelvurend Boforskanon aangevuld met zware machinegeweren. Tot slot is het schip wereldwijd inzetbaar in uiteenlopende weersomstandigheden en tot op grote dieptes.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier