In Zeebrugge is zondag het fregat Louise-Marie vertrokken om deel te nemen aan de Europese operatie tegen de Jemenitische Houthi-rebellen in de Rode Zee. De rebellen voeren er sinds november aanvallen uit op commerciële schepen, naar eigen zeggen uit steun voor de Palestijnen in het conflict met Israël. De Louise-Marie zal er containerschepen beschermen.
Europa voert nu missies uit in de Rode Zee om het handelsverkeer te vrijwaren. België neemt deel aan de missies door een van de fregatten in te zetten. De Louise-Marie vertrok zondag op missie vanuit Zeebrugge in aanwezigheid van de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Het schip zal worden ingezet om containerschepen op de vaarroute in de Rode Zee te beschermen.
“Het gaat om een defensieve operatie”, zegt Dedonder. “We zullen er schepen beschermen. Daarnaast is het ook een humanitaire missie, want we willen een kwetsbare regio stabiliseren.” Volgens de minister is het fregat, dat dateert van 1989, daar voldoende voor uitgerust. “De bemanning is goed voorbereid en het schip is volledig uitgerust. Er zijn extra middelen op het schip geïnstalleerd om de verschillende bedreigingen te kunnen bestrijden.”
De Houthi-rebellen uit Jemen voeren sinds eind vorig jaar aanvallen uit op containerschepen in de Rode Zee. De Houthi’s willen de handel op zee treffen en zo de druk op het Westen verhogen om in te grijpen in het conflict tussen Israël en Palestina. De Houthi’s steunen zo naar eigen zeggen de Palestijnen.
Op vraag van de linkse partijen wordt de inzet van het fregat gekoppeld aan een concreet standpunt van België in het conflict tussen Israël en Palestina. België wil daarbij oproepen tot een staakt-het-vuren en de start van een humanitaire corridor. “In deze zone zien we eigenlijk een onrechtstreeks gevolg van het conflict tussen Israel en Palestina”, legt Dedonder uit. “Het is belangrijk dat we als land daar een sterke positie innemen. Daarnaast is het ook belangrijk dat we de vrijheid van handel kunnen garanderen in de regio.”
Verder wordt het fregat ook ingezet in de Straat van Hormuz, tussen Iran en de Golf van Oman. De operatie werd in 2020 al opgezet als reactie op de toenemende onveiligheid en instabiliteit in de Golf van Oman en de Straat van Hormuz. Negen Europese landen nemen nu deel aan de operatie. “Ook hier speelt het fregat een beschermende rol. We werken er samen met de verschillende deelnemende landen”, zegt Dedonder.
Het fregat vertrekt eerst voor enkele weken training en wordt dan ingezet in de Rode Zee om daarna ook naar de Straat van Hormuz te varen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier