Met duaal leren – een vakterm voor lange stages in een vast bedrijf – biedt Howest de studenten en bedrijven in de haven en logistieke sector de kans om elkaar grondig te leren kennen. De meeste afgestudeerden krijgen er nadien zelfs meteen een contract aangeboden. Geen overbodige luxe in de huidige strijd om talent, weet maritiem ondernemer Stefaan Hoppe.
Sinds zes jaar werkt Howest, in nauwe samenwerking met bedrijven uit de haven en andere logistieke activiteiten, geduldig aan het uitbreiden en verfijnen van de driejarige bacheloropleiding ‘bedrijfsmanagement, afstudeerrichting supply chain management’. Sinds september kwam daar een tweejarige graduaatsopleiding voor logistieke knelpuntberoepen bij. Een belangrijk onderdeel van deze opleidingen vormen de bedrijfsstages onder de noemer ‘duaal leren’. “Als kers op de taart van dit pionierswerk, mogen we komende twee jaar met een aantal partners informatie verzamelen die moet uitmonden in een advies voor een regelgevend kader van duaal leren in het volledige hoger onderwijs”, verduidelijkt stafmedewerker van Howest Janne Verhaeghe.
Passend werk
De stages worden bijzonder goed gesmaakt door de studenten én bedrijven. “Wij ondervinden dat sinds het invoeren van lange stages, gespreid over verschillende jaren in telkens hetzelfde bedrijf, we er heel voor terugkrijgen. De student en het bedrijf leren elkaar zeer goed kennen, waardoor je écht passend werk en verantwoordelijkheden kunt toevertrouwen. Dit is bovendien een belangrijke manier geworden om afgestudeerden aan te werven”, getuigt Diedelinde Pollentier, manager van de klantendienst van CLdN Cargo in Zeebrugge.
“Stagiairs brengen ook nieuwe kennis in het bedrijf”, zegt Stefaan Hoppe, bedrijfsleider van Hoppe Maritime Group. “Als familiebedrijf moeten ook wij mee in de digitalisering. We kregen jong talent in huis dat daarmee speelt. We hadden het geluk dat die stagiairs na hun studies wilden blijven.”
Ik kwam uit de modesector maar mijn eerste gastanker was liefde op het eerste gezicht
Opmerkelijk is dat de nieuwe, tweede logistieke opleiding van Howest een schot in de roos is. “Op vraag van de bedrijven zijn we in september gestart met een tweejarig graduaat dat rechtstreeks leidt naar drie knelpuntberoepen: douanedeclarant (brexit), dispatcher wegvervoer en magazijnbeheerder. Tot ons plezier scheven maar liefst 30 jongeren in. Dit betekent voor hen na het middelbaar onderwijs een directe weg naar een job. Maar als ze willen, kunnen ze daarna ook verder studeren voor een bachelordiploma”, zeggen opleidingsverantwoordelijken Mario Demets en Stefanie Linthout.
Echt meedraaien
Voor veel jongeren is de logistieke sector onbekend terrein. Maar wie de smaak te pakken krijgt, laat hem nooit meer los, getuigde alumnus Carolien Danneels: “Ik werkte oorspronkelijk in de modesector en wilde een bachelordiploma logistiek halen om in die sector hogerop te geraken. Tijdens mijn stage kwam ik echter in een scheepsagentuur terecht en mijn eerste gastanker was liefde op het eerste gezicht.”
“Op onze stageplaats mogen we écht meedraaien. We leren het hele bedrijf kennen en mogen zelfs werkprocessen optimaliseren”, zeggen studenten Gillian Cardoen uit Zedelgem (CLdN Cargo), Anne-Laure Nolf uit Maldegem (X2O) en Lotte Van De Putte uit Ardooie (AZ Delta).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier