Gabriël Frimout en Ilse Maertens stonden afgelopen zondag nog een allerlaatste keer in hun bakkerij in de Nieuwstraat in Wervik. Na 36 jaar houden ze ermee op. Voorlopig is er nog geen overnemer gevonden. Voor het recept van hun Tabaksnaaistertaart is er wel al interesse, daarvoor kregen ze een bod van een andere bakker uit de provincie.
Gabriël Frimout startte halfweg maart 1985 als warme bakker in de gewezen kleine bakkerij van wijlen Marcel Bonduelle. Zondagmiddag trok hij definitief de deuren van zijn bakkerij achter zich dicht.
Zoon en dochter
“Zaterdag kroop ik om 17 uur in bed en stond vijf uur later op. Om 23 uur ben ik hier aan mijn allerlaatste ‘werkdag’ begonnen”, vertelt Gabriël. “In vergelijking met andere weekends begon ik een half uur vroeger omdat ik wist dat ik zondagvoormiddag veel in de winkel zou worden verwacht.”
Zoon Janus en dochter Jana kwamen ook een handje toesteken. “Jana kwam af en toe helpen; ze werkt in een restaurant dat nu door corona is gesloten”, vertelt Ilse. Janus was er al om 1.30 uur. “Hij kwam op feestdagen altijd helpen”, zegt zijn vader.
“Heb ik een kandidaat-overnemer, dan sta ik direct te springen om nog een paar maanden mee te helpen”
“Het is druk geweest in de winkel. De klanten kwamen hun appreciatie uitdrukken voor ons en dat doet wel deugd. Namens de stad kwam eerste schepen Bert Verhaeghe met bloemen. Een mooi gebaar.” De schepen was in het gezelschap van deskundige economie Liesbeth Hollebeke en de twee eredames van de Tabaksfee.
Deze middag namen we afscheid van Ilse en Gabriel van Bakkerij Frimout. Een monument van een bakkerij en van de Wervikse…
Geplaatst door Bert Verhaeghe op Zondag 11 april 2021
Gabriël en Ilse (beiden 59) verhuizen naar Oost-Vlaanderen in een nieuwbouw in Lozer, een gehucht in de fusiegemeente Kruisem. Op die manier wonen ze dichter bij hun twee kinderen en hun twee kleinkinderen, Odiel (3) en Omer (1).
“Ons nieuwe huis is bijna klaar; we hopen binnen twee à drie weken te kunnen verhuizen”, zegt Ilse. “Maar eerst is er hier nog de opkuis”, zegt Gabriël die van een paar collega’s een aanbieding kreeg om bij hen te gaan werken. “Wat ik ook van plan ben, want ik wil niet stilvallen”, zegt hij. “We zullen een grote tuin hebben en ik zal ook tijd maken om te gaan fietsen.”
Bakkerij Frimout staat te koop via immobiliënkantoor Era. De vraagprijs is 375.000 euro, met inbegrip van atelier, woonst en twee beleggingsappartementen waarvan een volledig ingericht is. “Ik hoop nog altijd dat we een overnemer vinden maar ik denk dat de kans klein is”, zegt de ambachtelijke bakker.
“Heb ik een kandidaat, dan sta ik direct te springen om nog een paar maanden mee te helpen. We moeten iemand vinden met goesting . Onze job is niet te onderschatten en je moet er veel voor laten. Ik ging eens aan het tellen en in Wervik zijn we ondertussen de zesde bakkerij die stopt en geen overnemer heeft.”
Tabaksnaaisterpraline
In de etalage hingen in de allerlaatste week vele foto’s, krantenknipsels en een affiche om de klanten te bedanken. Er lagen verschillende medailles waarmee Gabriël in de prijzen viel. De laatste dag was uiteraard een emotioneel moment, ook voor de jobstudenten en voor Sabine Loridan die 22 jaar lang in de winkel hielp.
De laatste dagen werden nog veel Tabaksnaaistertaarten verkocht. Een ware lekkernij op basis van witte en bruine chocolademousse, gecombineerd met frambozen. De taart is afgewerkt met een laag marsepein, de afbeelding van de tabaksnaaister en de naam van de stad in chocolade. De taart werd eind september 1997 een eerste keer verkocht.
“Ik schreef alle collega’s uit Groot-Wervik aan en hoop dat er iemand een bod doet voor het recept zodat de Tabaksnaaistertaart hier in Wervik blijft”, vertelt Gabriël. “Naast zo’n vijftien soorten brood maakte ik ook een Tabaksnaaisterpraline en daarover lopen er besprekingen met de jonge chocolatier Robin Verhaeghe die in Menen met een eigen zaak is begonnen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier