De extra grote terrassen die dankzij het terrasplan XXL in Kortrijk verschenen tijdens de coronacrisis, mogen ook deze winter blijven staan. “We houden de uitgebreide terrassen én het charter ook de komende jaren aan”, zegt schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). Hij stelde woensdag een terrascharter voor, waarin alles haarfijn wordt uitgelegd. Zo zijn partytenten uit den boze en moet het geheel er ook een beetje stijlvol uitzien.
“Meer dan andere jaren willen horecaondernemers een winterterras bouwen. We hoeven niemand uit te leggen wat de hoofdreden hier voor is”, aldus de schepen. Toch is het volgens de stad niet enkel het virus dat ondernemers stimuleert om een winterterras op te bouwen.
“Sinds Terrassen XXL leerden zowel klant als horecabaas de terrassen nog meer te appreciëren. En nu het najaar voor de deur staat, zal dat natuurlijk gepaard gaan met wat meer Belgisch weer. Restaurants en cafés willen voldoende klanten kunnen blijven ontvangen en zoeken daarom naar oplossingen in de vorm van overdekte winterterrassen.”
Die terrassen zouden niet alleen de komende winter maar ook de jaren nadien kunnen blijven staan. “We houden de uitgebreide terrassen én het charter ook de komende jaren aan”, zegt schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).
Geen ervaring
“Omdat niet alle horecazaken ervaring hebben met het aanvragen van dergelijke vaste constructies goten we de belangrijkste regels in een charter.” Het charter heeft voor horeca-uitbaters alvast een groot voordeel. Voldoen de plannen en ideeën rond een winterterras aan de richtlijnen, dan moet je ze niet indienen in het Evenementenloket. Wat weer een hoop rompslomp en tijd uitspaart.
“De aanvragen worden zo spoedig mogelijk behandeld”, belooft de schepen. “Slechts na goedkeuring van de plannen kan er begonnen worden met de opbouw van het winterterras.”
Het charter telt tien duidelijke richtlijnen. Zo kan de constructie die een uitbater wil bouwen enkel geplaatst worden op de terraszone (XXL) die voorzien is voor zijn zaak. Hij moet daarvoor professioneel, duurzaam materiaal gebruiken om zo een constructie te maken dat tegen weer en wind bestand is. Partytenten zijn uit den boze. Verankering in het openbaar domein is niet toegestaan.
Stijlvol
Het terrasmeubilair moet vervaardigd zijn uit duurzaam materiaal en stijlvol ogen. De uitbater is steeds verantwoordelijk voor de juiste plaatsing van stoelen en tafels. Om een winterterras te verwarmen, mogen uitbaters alleen gebruik maken van gekeurde verwarmingselementen, infrarood is volgens de stad een goede keuze. “Vermijd kabels op de grond en plaats de verwarming verstandig. Denk ook aan het milieu, zo zijn plaids en verwarmde kussens een ecologische en gezellige oplossing. Verlicht je terras bij voorkeur met LED-verlichting”, klinkt het.
De stad denkt ook aan de buurtbewoners. 80 dB is de geluidslimiet. Versterkte buitenmuziek wordt niet toegelaten. Zet je als uitbater een gevelterras, dan moeten minstens 1/3e van de wanden doorzichtig is. Een losstaande constructie moet één volledige wand hebben die transparant of open is.
De toegankelijkheid van de zaak moet bovendien verzekerd worden en het terras moet dagelijks gekuist worden. Het is niet toegestaan om meubilair te stapelen op de terraszone.
Gezond
Wie een terras heeft op de Grote Markt of aan de Verlaagde Leieboorden, mag bovendien niet kiezen welke kleur zijn constructie heeft. “De kleuren die gebruikt worden voor zowel de constructie als het terrasmeubilair moet in overeenstemming zijn met het reeds bestaande terrasmeubilair en de parasols. Denk aan wit, zwart, grijs en beige.”
Om alles gezond te houden geeft de stad ten slotte nog volgend advies mee: “Laat minstens één zijde van het terras open. Zet het terrasmeubilair voldoende ver uit elkaar zodat de social distancing (1.5m) kan nageleefd worden. Voorzie voldoende mogelijkheid om de handen te ontsmetten. Garandeer een continue aanvoer van verse buitenlucht door de constructie niet volledig af te sluiten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier