We dienden vorig jaar 2.038 klachten in over onze energieleverancier

© Pixabay
Phebe Somers

De klachtenstroom bij de Ombudsdienst voor Energie blijft genadeloos doorgaan, ondanks de afkoeling van de energiecrisis. In 2023 dienden alle West-Vlamingen samen 2.038 klachten in, goed voor zo’n 9 procent van het nationale totaal. Dat zijn er wel 400 minder dan in 2022, maar de Ombudsdienst had zelf verwacht dat de daling sterker zou zijn.

Van die 2.038 vragen en klachten waren er 1.172 ontvankelijk. Dat wil zeggen dat die mensen eerder al contact hadden opgenomen met hun energiebedrijf om een oplossing te zoeken, maar door hen niet (voldoende) geholpen werd. Die mensen kloppen daarna aan bij de Ombudsdienst om bemiddeling tussen hen en hun energieleverancier of distributienetbeheerder Fluvius aan te vragen.

“Deze daling van het aantal klachten is minder sterk dan verwacht omdat we sinds het begin van 2023 toch een daling van de energieprijzen alsook meer stabielere prijzen hebben kunnen vaststellen. Anderzijds werden gezinnen en bedrijven in 2023 geconfronteerd met dure energiefacturen die nog het gevolg waren van de hoge en volatiele energieprijzen in 2022”, stelt de Nederlandstalige ombudsman Eric Houtman. (lees verder onder de grafiek)

Een kwart van alle West-Vlaamse klachten ging over het facturatieproces, een vijfde betrof problemen met de meter(s). De derde meest voorkomende klacht had te maken met de prijzen/tarieven van de energie. Het aantal meldingen over de bereikbaarheid van de leveranciers is al fors gedaald, maar nog niet terug op het niveau van voor de energiecrisis. Bijna 3 op de 4 klachten werd met een positief resultaat afgerond, dat wil zeggen dat het energiebedrijf volledig is tegemoetgekomen aan een klacht. Dat kan via een minnelijke schikking of na een aanbeveling van de Ombudsdienst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier