Elf studenten van de hogeschool Vives gaan met hun ontwikkelingen de strijd tegen de hoge elektriciteitsfactuur aan. Met een slimmere energiemeter en een stopcontact dat weet wanneer een toestel niet gebruikt wordt, willen de studenten onnodige kosten vermijden.
Een koffiezet, televisie of printer die zacht maar zeker energie slurpt, we kennen het allemaal. Gemiddeld maakt dat sluimerverbruik jaarlijks zo’n 10 procent van het totale verbruik van een gezin uit, goed voor 100 euro per jaar. Met een nieuw tussenstuk – vandaag nog een prototype – willen acht studenten elektronica-ICT en elektrotechnologie van de Vives-hogeschool dat sluimerverbruik beperken.
“Simpel gesteld zijn we een bakje aan het ontwikkelen dat je tussen het stopcontact en het toestel moet inpluggen en dat meet hoeveel stroom wordt verbruikt”, legt de 20-jarige Cedric Vromman, een van de acht, uit. “Ligt het toestel aan maar wordt het niet echt gebruikt, dan schakelt dat bakje de stroomtoevoer af. Op die manier gaat er niet onnodig constant energie verloren. Op die manier hoef je niet te betalen voor energie die je als consument niet hebt gebruikt.”
Vandaag is hun toepassing nog niet bruikbaar voor de huis-, tuin- en keukentoestellen. Daarvoor moet alles nog verder worden verfijnd. Maar voor een kantoor- of bedrijfsomgeving biedt hun prototype wel al mogelijkheden. “Grote printmachines of gigantische reclamepanelen bijvoorbeeld die dag en nacht aanstaan waarbij dat eigenlijk niet hoeft, kunnen met ons systeem geholpen worden”, zegt Cedric nog. “Op termijn zijn er ook mogelijkheden om lampen automatisch te doven als er niemand thuis is of verwarmingsinstallaties die niet draaien als dat niet hoeft. Daar is nog wel wat werk aan, maar het moet wel kunnen.”
Alternatieve meter
Naast Cedric en zijn team werken ook Robbe Moerman (19), Yentl Bekaert (21)en Jonas Van Dycke (23) aan een eigen project. Zij focussen op een alternatief voor de digitale meter, een onderwerp dat de jongste maanden meermaals het nieuws haalde. “Wij zorgen voor een slimme meter die de overproductie aan elektriciteit – door zonnepanelen bijvoorbeeld – niet terug op het elektriciteitsnet duwt, maar wel naar een waterboiler leidt”, zegt Robbe. “De grote winst is dat je je energie die je zelf opwekt, zelf allemaal kan gebruiken én dat je geen belastingen zal moeten betalen op de overschotten. Thuisbatterijen zijn vandaag nog heel erg duur in aankoop. We spreken daar al snel over enkele duizenden euro’s. Terwijl ons systeem nog geen 150 euro hoeft te kosten.”
Met hun slimme meter kunnen de studenten de verplichte digitale meter ietwat omzeilen. “Het kan een oplossing zijn, zeker voor wie heel veel zonnepanelen heeft liggen en dus veel overproduceert, zeker weten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier