Donderdagvoormiddag werd op de Transfosite in Zwevegem het Re/sourced project officieel ingehuldigd.
Dat gebeurde in aanwezigheid van minister Matthias Diependaele (N-VA) die vanuit onroerend erfgoed een subsidie gaf van bijna 3,2 miljoen euro. Het project kreeg vier jaar terug van Europa een werkingsbudget van 5 miljoen euro voor de uitbouw van een circulair en zelfvoorzienend energiesysteem op Transfo. Het werd toen als een van de amper elf innovatieve/experimentele projecten geselecteerd uit maar liefst 222 kandidaturen uit heel Europa.
Hernieuwbare energie
Doel was om Transfo volledig te voeden met lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. De ruggengraat van het systeem is een lokaal elektriciteitsdistributienet op gelijkstroom, een zogenaamde ‘DC backbone’.
“Met zo’n DC-net bespaar je zowel energie als materiaal, want je krijgt meer capaciteit door dezelfde hoeveelheid kabel”, legt Donal O’Herlihy, expert voor het Europees programma Urban Innovative Actions uit.
“Het gelijkstroomnet verbindt een aantal hernieuwbare bronnen met energieopslag van zonnepanelen over verbruik naar batterijen, zonder daarbij energie te verliezen door onnodige omzettingen. Het project op Transfo is de eerste toepassing van gelijkstroom voor distributie in Vlaanderen.”
Laadpark voor elektrische voertuigen
Om zoveel mogelijk elektriciteit te verbruiken, moeten er voldoende verbruikers op de backbone worden aangesloten. De grootste verbruiker is vandaag het laadpark voor elektrische voertuigen, dat voorlopig uit 16 AC-laadpalen en één snellader bestaat.
De elektriciteit wordt opgewekt door drie PV-installaties met een totaal aan 358,7 kW aan zonnepanelen. Op de zogenaamde zonneparking alleen al, liggen er 720.
Projectpartners
De zelfvoorziening van de volledige Transfosite bedraagt 50%, waarbij er 61 ton CO2 per jaar wordt bespaard.
Projectpartners zijn intercommunale Leiedal, de gemeente Zwevegem, de Provincie West-Vlaanderen, Universiteit Gent, Flux50, VITO en REScoop.eu.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier