Het tegelbedrijf Tyles in Brugge stelt het dak van zijn magazijn in de Pathoekeweg ter beschikking om er 3.420 zonnepanelen te plaatsen. In samenwerking met energieplatform Bolt en Brugge Geeft Energie wordt een zonnetuin gecreëerd die 400 gezinnen van groene stroom voorziet.
Achter het tegelbedrijf Tyles schuilt een Brugse familiale onderneming, die al 47 jaar actief is. “Mijn ouders moeder Colette Vandelanotte en vader Marc Royaux hebben de firma Cedexsa gesticht in het jaar dat ik geboren ben”, vertelt zoon Guy Royaux (47).
Ondernemers
Samen met zijn zus Fabienne (38) en broer Paul (44) runt hij dit keramisch tegelbedrijf. Ondernemen zit in het bloed van de Brugse familie Royaux. “Mijn grootouders hadden een bedrijf in bouwmaterialen, hun vier zonen hebben elk een firma opgericht: een in de boothandel, een in de textielnijverheid, een in bouwmaterialen (bekend onder chape Royaux) en mijn ouders in tegels. Onze tante Christiane fungeerde indertijd als een vlinder, zij depanneerde en deed de bedrijfsboekhouding voor diverse broers”, legt Guy Royaux uit.
“Aanvankelijk was Cedexsa een groothandel, die vooral gefocust was op de import van keramische tegels uit Italië en Spanje. Mijn ouders zijn klein begonnen, met één vrachtwagen, één heftruck en een klein magazijn, verderop in de straat. Ze verkochten toen enkel vloer- en wandtegels voor binnen in woningen. Nu is het toepassingsgebied veel ruimer geworden, naast indoor- en outdoortegels leveren we nu ook tegels voor zwembaden, gevels en andere toepassingen. In 1996 kocht Cedexsa het Brussels tegelbedrijf Vilvordit op, waardoor we er nu prat op kunnen gaan dat onze firma 109 jaar bestaat.”
“Onze tegels voeren we met treinen en schepen in, maar we hebben ook eigen vrachtwagens”
“In 2019 deden we een rebranding van Cedexsa en Vilvordit naar Tyles. In Brugge is onze hoofdzetel en depot van 12.000 vierkante meter gevestigd, we hebben daarnaast een showroom van 800 vierkante meter langs de Blankenbergse Steenweg. In Zellik staat een grote showroom van 2.000 vierkante meter, met magazijn en businesscenter. Vanuit ons magazijn in Brugge verzorgen we alle logistieke taken naar onze professionele klanten over heel het land. We voeren tegenwoordig tegels uit een tiental landen in. Naast de duurdere keramiek uit Italië en het Spaanse middensegment importeren we onder meer uit Turkije, India en China. Onze klanten zijn vooral tegeltoonzalen en verkopers van bouwmaterialen. We hebben vandaag 36 personeelsleden in dienst. Voor de invoer van tegels uit Italië en Spanje hebben we een eigen transportbedrijf. Voor de grotere volumes gebruiken we het duurzamer treinnetwerk. De tegels die van overzee komen, worden per schip in containers aangevoerd. Tyles behaalt een omzet van 10 miljoen euro op de tegeldivisie”, aldus Guy Royaux.
Subsidie
Het idee om samen met energieplatform Bolt en het burgercollectief Brugge Geeft Energie een zonnetuin te realiseren, rijpte toen Tyles besefte dat het dak van zijn magazijn gerenoveerd en asbestvrij gemaakt diende te worden. “Uiterlijk tegen 2034 moet er in Vlaanderen nog een oppervlakte van 17.000 voetbalvelden aan daken van ondernemingen asbestvrij worden. Als je dat nu doet én zonnepanelen plaatst, krijg je nog een subsidie”, vervolgt de zaakvoerder van Tyles. Deze investering draagt deze onderneming volledig autonoom en kadert ook in de duurzaamheid van het bedrijfspand. Guy Royaux maakte vlug de rekening: “Dakvernieuwing kost 80 euro per vierkante meter, ik kan tot eind dit jaar 12 euro per vierkante meter subsidie krijgen. Ik zie het ook als een signaal naar de andere KMO’s in de Brugse regio. Vanop ons dak creëren we een energiefabriekje waar we zeker 400 Brugse gezinnen voorzien van echte groene stroom.”
Zonne-uren
“Energieplatform Bolt, met Pieterjan Verhaeghen als stuwende kracht, plaatst samen met Frank Delannoit van Brugge de zonnepanelen en biedt particulieren de kans om vier, acht, twaalf of zestien zonnepanelen aan te kopen voor de duur van 25 jaar. De investeerders krijgen een vergoeding voor de groene stroom die via deze zonnetuin geproduceerd wordt. Het rendement is berekend op 1.000 zonne-uren per jaar, maar studies bevestigen dat we hier 1.300 à 1.500 zonne-uren hebben. Het is een zeer flexibel en zorgeloos systeem om bij de te dragen aan de duurzaamheid. En je bent ingedekt tegen grote prijsschommelingen zoals we die recent gekend hebben.”
Laadstations
Volgens Guy Royaux draagt Tyles duurzaamheid hoog in het vaandel: “80 procent van ons wagenpark is hybride of elektrisch, onze zonnetuin in Zellik voorziet 55 Brusselse gezinnen van zonne-energie en we hebben op onze twee sites tien publieke laadstations voor elektrische en hybride voertuigen. De uitdagingen voor KMO’s zijn groot, we proberen echt in te stappen op de vergroeningsgolf.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier