STiP vraagt klaarheid over Ventilus-project in Izegem

Er was de voorbije jaren al heel wat protest tegen het Ventilus-project, hier een actie van voor het uitbreken van de coronacrisis. (foto Frank)©Frank Meurisse
Er was de voorbije jaren al heel wat protest tegen het Ventilus-project, hier een actie van voor het uitbreken van de coronacrisis. (foto Frank)©Frank Meurisse
Redactie KW

STiP-fractieleider Kurt Grymonprez verwoordde op de gemeenteraad de onrust van verschillende burgers omtrent het Ventilus-project, waarbij een nieuwe hoogspanningsleiding van Zeebrugge tot in Izegem en Lendelede wordt aangelegd.

De partij wil weten waar de stad aan toe is. “Er is ondertussen een intendant (bemiddelaar) aangesteld. Waarom hebt u dat niet laten weten?,”, stak Grymonprez van wal.

“We vragen ons ook af of u tegen het voorstelplan blijft dat alles in Izegem bovengronds wordt gerealiseerd? Wat staat nu in het voorkeursbesluit van de regering en wat is de timing en planning?” Burgemeester Bert Maertens zegt dat ook hij het nieuws over de intendant in de pers moest lezen.

Ondergronds

“Verder blijven we bij ons standpunt dat we eisen dat de verbinding op ons grondgebied maximaal ondergronds gebeurt”, zegt hij. “Over heel het traject mag dit twee keer acht tot twaalf kilometer. Gezien er al een hoogspanningsstation van Elia op de grens tussen Izegem en Lendelede is en het dus vast staat dat er onherroepelijk een stukje van die Ventilus-leiding in Izegem komt, lijkt me die eis niet onredelijk.”

De burgemeester stipt verder aan dat er nog geen voorkeursbesluit is en dat de intendant eerstdaags een digitale meeting met hem heeft. “Daar zal ik mee geven dat, als het net dan toch ontdubbeld en versterkt moet worden, we dat beter zouden opsplitsen en niet allemaal in Ventilus stoppen. Verder overleg ik regelmatig met het kabinet van minister Demir. Ik ben bereid een extra commissie Openbare Werken & Mobiliteit in te plannen als er meer details bekend raken.”

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier