Peter Coucke is eerste Oostrozebeekse landbouwer met windturbine: “Melken is energieverslindend”

Landbouwer Peter Coucke is best tevreden over de plaatsing van zijn windturbine. (foto CLY)
Redactie KW

De jongste maanden kwamen onze landbouwers bijna dagelijks in het nieuws met wegblokkeringen en felle protesten tegen het stikstofdecreet. Maar er wordt uiteraard ook nog gewerkt en aan de toekomst gedacht. In de Lijsterstraat op de Verre Ginste investeerde landbouwer Peter Coucke (54) in een windturbine naast zijn boerderij.

Peter Coucke (54) uit de Lijsterstraat is gehuwd met Inge Jonckheere en vader van vier kinderen. Hoewel de kinderen de schoolse opleidingen al achter de rug hebben, is de opvolging op het landbouwbedrijf nog niet verzekerd. Peter runt samen met zijn vrouw en wat hulp van de kinderen een gemengd landbouwbedrijf met melkvee, vleesvarkens en de aardappelteelt hoofdzakelijk voor thuisverkoop, voor de korte keten. “Voor mij is boeren een prachtige stiel. Ik voel me heel goed in mijn vel en ben mijn eigen baas, en zou voor niemand willen ruilen. Niet alle jaren zijn even winstgevend, maar ik klaag niet, ook al ben ik een keertje mee gaan betogen in Wielsbeke.”

Ondertussen investeert Peter ook in de toekomst van zijn landbouwbedrijf met het plaatsen van een windturbine. “Ik ben een echte energiefreak. Om de haverklap volg ik op mijn smartphone via applicaties het energieverbruik op mijn bedrijf nauwgezet. Energie en vooral elektriciteit zijn heel duur en precies daarom ben ik erg begaan met het verbruik aan elektriciteit op het bedrijf. Ik ben er niet alleen mee begaan, maar ik wou ook iets doen om de energiekosten te laten dalen. Ik had intussen kunnen vaststellen dat de varkensteelt heel energieverslindend is omwille van de grote ventilatoren die ononderbroken moeten draaien. Een tweede onderdeel van mijn bedrijf, namelijk het melkvee, zorgt bij het melken voor enorme pieken aan energieverbruik”, zegt Peter.

“Het melken van koeien is gewoon energieverslindend. Daar wilde ik iets aan doen en ging dan maar op zoek naar een alternatief om die energiekosten naar omlaag te krijgen. Ik ging meteen over tot het plaatsen van zonnepanelen op mijn loodsen en stallen zo’n vijf jaar terug. Dat is een goede investering, maar er is heel weinig rendement in de winter. In mijn zoektocht kwam ik uit bij een EHZ windturbine. Ik contacteerde hiervoor een Nederlandse firma die de hele klus op haar eentje kon klaren van vergunning tot plaatsing. De windmolen draait nu één jaar en ik kan precies weten of dit een goede investering was. De slotsom is dat ik hierover heel tevreden ben. De turbine produceert op jaarbasis 30.000 kWatt op jaarbasis, zodat ik naar energieverbruik ongeveer zelfbedruipend ben. Ik schat dat ik de hele investering na zeven tot acht jaar zal terugverdiend hebben. De Nederlandse firma zorgt ook jaarlijks voor het onderhoud”, vertelt Peter. “Storend voor de omgeving is de windmolen zeker niet, want wij hebben geen onmiddellijke buren. De windmolen is 15 meter hoog en op zijn hoogste punt 21,60 meter. Van slagschaduw is er nauwelijks sprake en bovendien produceert de turbine heel weinig geluid. Misschien kan ik er nog aan toevoegen dat het gaat om een investering van 75.000 euro exclusief btw”, zegt Peter. “Ik ben de enige landbouwer die over zo’n turbine beschikt, maar sinds de installatie is de interesse van collega-landbouwers sterk gegroeid. Naar verluidt staan er al 100 in België op boerderijen en dat zal alleen maar toenemen gezien de plaatsing ervan vrij makkelijk is, want er is geen bouwvergunning voor nodig. Ik kreeg wel heel veel medewerking van de gemeente.” (JC)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier