Ons Onderdak wil klimaatneutraal worden: zonnepanelen op 1.000 sociale woningen

Philip Bolle en Tim Fastré van Ons Onderdak in de Robrecht van Béthunelaan waar de eerste 85 woningen zonnepanelen krijgen. © TOGH
Redactie KW

Op ongeveer 1.000 sociale woningen van Ons Onderdak komen zonnepanelen, waardoor de bewoners een korting van ca. 25 procent zullen krijgen op de elektriciteitsfactuur. De investeringen kaderen in het plan om tegen 2050 alle 1.600 woningen klimaatneutraal te maken. Daarvoor worden ook de 42 duplexappartementen in de Kerselaar en de 20 seniorenwoningen in de Robrecht van Béthunelaan in Ieper gesloopt.

Recent ging Ons Onderdak de samenwerking aan met de coöperatieve vennootschap Aster, dat een massale plaatsing van zonnepaneleninstallaties op sociale woningen in Vlaanderen beoogt. Op 9 januari 2022 startte Ons Onderdak met een eerste deelproject waarbij 85 woningen in de Hovelandwijk worden voorzien van een zonnepaneleninstallatie.

“In totaal gaat het om en bij de 1.000 huurwoningen van Ons Onderdak die we van zonnepanelen zullen voorzien”, zegt directeur Tim Fastré van Ons Onderdak. “Dat is hier in de Hovelandwijk, maar eigenlijk over heel ons patrimonium in Ieper, Heuvelland en Mesen.”

Goedkoopste elektriciteit

De investering is niet alleen goed nieuws voor de klimaatdoelstellingen van Stad Ieper, ook de bewoners halen er voordelen uit. “Er zijn voor de huurders geen bijkomende kosten en ze betalen op het moment dat de zon schijnt een tarief dat ongeveer 25 procent lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief”, zegt schepen Philip Bolle (Vooruit), tevens voorzitter van Ons Onderdak. “De Vlaamse regering garandeert zo dat de gelijktijdig verbruikte zonnestroom de goedkoopste elektriciteit is voor de sociale huurders.”

De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de sociale huisvestingsmaatschappijen aan Energie.be. “De opbrengsten vloeien volledig terug naar de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale huurders die geen directe toegang hebben tot zonne-energie. De opbrengsten kunnen ook worden gebruikt voor andere duurzaamheidsinitiatieven van de sociale huisvestingsmaatschappijen”, vervolgt Bolle.

Met het Aster-project hoopt Ons Onderdak er mee voor te zorgen dat al haar 1.600 woningen tegen 2050 klimaatneutraal zijn. “Zo zijn in de Hovelandwijk al de eerste tekenen van deze renovatiestrategie zichtbaar met de recente BEN-renovatie van de 24 galerijwoningen in de Hovelandlaan en de renovatie van 33 woningen in de Robrecht van Béthunelaan”, vult Tim Fastré aan. “Daarnaast zijn er ook al plannen voor vervangingsbouwprojecten van de 42 duplexappartementen in de Kerselaar tot 50 nieuwe appartementen en van de 20 seniorenwoningen in de Robrecht van Béthunelaan.”

Voorlopige verhuis

“In het begin van de legislatuur is er 3,6 miljoen euro vrijgemaakt voor renovatie van sociale woningen”, zegt ook Philip Bolle. “We zijn nu vier jaar verder, nog twee jaar te gaan. Dit project zal op het einde van de rit zijn vruchten afwerpen.”

Maar waar moeten de mensen die nu in de sociale woningen in de Kerselaar en de Robrecht van Béthunelaan wonen terecht als hun huizen worden gesloopt? “In afwachting huisvesten we die mensen tijdelijk elders. Daarna krijgen ze meestal de keuze of ze willen terugkeren naar hun oude omgeving en wordt er bekeken wat voor die mensen de beste optie is. Men klaagt soms dat sociale woningen soms leeg staan, maar leegstand heb je nodig om die bewegingen te kunnen doen bij renovaties.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier