Luchthaven van Oostende krijgt op een na grootste zonnepanelenpark van ons land: “Elektriciteit voor 10.000 gezinnen”

Het nieuwe zonnepanelenpark in Oostende is de grootste in West-Vlaanderen. © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Met 60.000 zonnepanelen op een oppervlakte van wel 60 voetbalvelden, heeft de luchthaven van Oostende binnenkort het grootste zonnepanelenpark van West-Vlaanderen en het tweede grootste in ons land. Met een jaarlijkse productie van 37.000 MWh per jaar kan de luchthaven volledig draaien op duurzame energie en daarnaast kunnen nog eens 10.000 gezinnen aangesloten worden.

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) gaf maandag het startschot voor de bouw van een zonnepanelenpark op terrein van de Oostendse luchthaven. Energiebedrijf EnergyVision plaatst naast de landingsbaan de komende maanden 60.000 zonnepanelen. Die moeten tegen het voorjaar van 2026 allemaal geplaatst zijn. “Jaarlijks zal er vanop onze luchthaven 37.000 MWh aan duurzame elektriciteit geproduceerd worden”, zegt CEO van Luchthaven Oostende-Brugge Eric Dumas. “Dankzij dit project kan de luchthaven voor de volle honderd procent werken op groene stroom en dat is een belangrijke stap voor ons om tegen 2030 dertig procent minder CO2 uit te stoten en tegen 2050 net zero te bereiken.”

Zonne-instraling

De locatie op het luchthaventerrein werd bewust gekozen. Het merendeel van de grond is onbruikbaar voor andere zaken en aan de kust kan je profiteren van de beste zonne-instraling van het land. “Zolang Ventilus er niet komt, zijn er beperkte aansluitmogelijkheden op het elektriciteitsnet”, zegt Maarten Michielsen, CEO van EnergyVision. “Via grote batterijen passen we daar echter een mouw aan. We zorgen er dankzij een grootschalige batterijcapaciteit voor dat we meer zonnepanelen kunnen leggen dan het huidige aansluitvermogen momenteel zou aankunnen.”

Ook Oostendenaars kunnen er een centje aan verdienen door mee te investeren in het project. Het startbedrag ligt op 250 euro en dat gaat tot 5000 euro. Investeren kan onder de vorm van een lening over acht jaar met een bruto intrestvoet van vijf procent voor roerende voorheffing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier