Horeca Vlaanderen vraagt steunmaatregelen en lanceert Horeca Energy Support
Ook de horecasector heeft te lijden onder de torenhoge energieprijzen. Zo geeft 57 procent van de Vlaamse horecazaken aan dat ze 2022 met verlies dreigen af te sluiten, zonder bijkomende steun. Horeca Vlaanderen pleit daarom voor een rist maatregelen, bijvoorbeeld een btw-verlaging naar 6 procent tot eind dit jaar. Dat meldt de sectorkoepel donderdag in een persbericht.
Alarmfase rood, of extra bescherming voor het echt donker wordt. Horeca Vlaanderen wil gerichte beschermingsmaatregelen van de verschillende overheden. CEO Matthias De Caluwe breekt daarbij een lans voor “snel voelbare bescherming” en gerichte maatregelen voor de horecazaken. “We vragen nog voor dit kwartaal een tijdelijke btw-verlaging naar 6 procent en ook ruimte om onze medewerkers te helpen.”
Hogere marge
Door de btw te verlagen, heeft de cafébaas bijvoorbeeld op elke consumptie meteen 15 procent meer marge. Die hogere marge kan dan dienen om de energiefactuur te betalen. Voor de medewerkers vraagt Horeca Vlaanderen dat ecocheques uitzonderlijk ook voor energie gebruikt kunnen worden.
Voorts wil de sector dat de uren van jobstudenten in de zomermaanden niet meetellen voor het jaartotaal van 475 fiscaal vriendelijke uren. Anders gesteld: de sector wil zo meer studenten inschakelen. Studenten kunnen tot 475 uren per jaar werken aan een lager RSZ-tarief. Ook een fiscale aftrekbaarheid aan 100 procent van catering en receptiekosten staat op het verlanglijstje.
Zelf lanceert de koepelorganisatie ‘Horeca Energy Support’, een campagne om de café- en restauranthouders te helpen bij energiebesparingen.
Volgens een ledenbevraging geeft 57 procent bijvoorbeeld aan dat klanten een lager bestedingsbudget hebben. Dertig procent stelt dat vaste klanten minder opdagen in het stamcafé of de vaste lunchzaak.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier