Gemeente gaat strijd aan met stijgende energiefacturen: moeten clubs meedragen aan de kosten?
Het gemeentebestuur plant een aantal maatregelen om de stijgende energiefactuur te drukken. Zo zouden studenten deze winter niet langer gebruik kunnen maken van de vroegere gemeentehuizen in Staden, Oostnieuwkerke en Westrozebeke om er in alle rust te kunnen studeren. Ook de verenigingen zullen mogelijk hun duit in het zakje moeten doen. Zowel de cultuurraad als de sportraad blijkt geen voorstander te zijn van de maatregelen.
“We stellen inderdaad voor om de vroegere gemeentehuizen deze winter niet langer als studieruimte voor studenten te gebruiken”, vertelt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD). “De drie gebouwen zijn immers te energieverslindend. “Er wordt wel naar alternatieve locaties gezocht zodat in alle rust samen studeren voor de Groot-Stadense studenten toch mogelijk blijft.”
16 graden
Verder wordt voorgesteld dat verenigingen die energieverslindende gemeentelijke gebouwen huren zoals bijvoorbeeld het vroegere Westrozebeekse gemeentehuis voor het gebruik een extra toeslag van 20 tot 50 euro moeten betalen. De temperatuur in sporthal De Wankaarde wordt dan weer mogelijk beperkt tot 16 graden. Daarnaast wordt ook voorgesteld om ook de samenwerkingsovereenkomsten met de sportclubs te herzien waardoor de clubs een deel zouden moeten bijdragen in de energiekosten.
In openbare gebouwen zou de temperatuur beperkt worden tot 19 graden. Daarbij zou wel een uitzondering gemaakt worden voor woonzorgcentrum De Oever. Buiten de gebruiksuren zou de thermostaat in openbare gebouwen zelfs niet hoger dan 16 graden gaan.
De voorstellen moeten nog uitgewerkt worden en nadien moet er ook nog over beslist worden
Ook op vlak van verlichting plant de gemeente besparingen. Zo zou de verlichting aan kerken, het gemeentehuis en monumenten uitgeschakeld worden en zouden de fonteinen op het Juul De Windeplein in Westrozebeke en in het Brigidapark in Oostnieuwkerke stilgelegd worden.
Wat kerstverlichting betreft zouden er dit jaar geen verlichte kerstfiguren of kerstbomen met lichtjes in het straatbeeld te zien zijn. “Indien beslist wordt om die maatregel door te voeren zullen we wel zorgen voor ledverlichting om toch wat hoop en licht in deze donkere en moeilijke tijden te brengen”, aldus burgemeester Vanderjeugd.
De burgemeester benadrukt wel dat het voorlopig nog om voorstellen gaat. “De voorstellen moeten nog uitgewerkt worden en nadien moet er ook nog over beslist worden”, aldus burgemeester Vanderjeugd.
Negatief advies
Twee adviesraden zijn momenteel evenwel minder enthousiast over een aantal voorstellen. “Wij gaven negatief advies rond de toeslag voor verenigingen die een energieverslindend openbaar gebouwen willen huren”, vertelt Wouter Van Vooren van de cultuurraad. “Volgens de raad stimuleert een energietoeslag van 20 tot 50 euro niet om energiezuinig te zijn. Waarop wordt de toeslag gebaseerd? Wordt er rekening gehouden met de tijdsduur? Gaat het om een groot of een klein lokaal? We hopen dat het tarief gebaseerd zal worden op objectieve gegevens. Als de maatregel er komt zoals voorgesteld zullen heel wat verenigingen hier de dupe van zijn. Een vergaderzaal huren kost nu 10 euro, als daar 20 tot 50 euro bijkomt betekent dit concreet dat het voor verenigingen haast onmogelijk wordt om nog te vergaderen.”
Ook sportraadvoorzitter Dimitri Lefere is de maatregelen niet genegen. “We zijn nog niet gevraagd om advies te geven rond de herziening van de samenwerkingsovereenkomsten met de sportclubs”, aldus de voorzitter. Voorstander van de maatregel is hij duidelijk niet. “Veel sportclubs hebben het na corona al niet makkelijk”, aldus Dimitri Lefere. “Dergelijke maatregel zal de situatie zeker niet verbeteren”.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier