Federale regering keurt haar luik van relanceplan goed: energie-eiland aan Westkust voorzien

Premier Alexander De Croo tijdens de toelichting van het relanceplan vrijdagavond.© (Foto BELGA)
Premier Alexander De Croo tijdens de toelichting van het relanceplan vrijdagavond.© (Foto BELGA)
Redactie KW

De federale regering heeft een akkoord over de lijst met projecten die ze wil financieren met geld uit het Europese relancefonds. De regering lichtte de plannen vrijdagavond toe. Daar zit ook een energie-eiland in de Noordzee bij.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders raakten het afgelopen zomer eens over een fors Europees herstelfonds van meer dan 750 miljard euro. België krijgt daarvan 5,95 miljard, waarvan 1,25 miljard voor het federale niveau. De lidstaten moeten hun nationale relanceplannen in april voorleggen aan de Europese Commissie.

De federale regering heeft nu een akkoord over de lijst projecten die ze wil indienen bij de Commissie. Dat gebeurde op voorstel van premier Alexander De Croo en staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine. De regering focust op vier pijlers: duurzame energie en mobiliteit, digitalisering, onderzoek & ontwikkeling en sociale cohesie.

In het domein energie gaat het vooral om investeringen in infrastructuur die opkomende economieën moeten bevorderen. Zo wil de regering 100 miljoen euro investeren in een tweede offshore windenergiezone op de Noordzee en interconnecties met andere landen.

De federale regering stelde in totaal ongeveer 1,6 miljard euro aan projecten op, goed voor 130 procent van het geld waar ze recht op heeft. Dat wordt in samenspraak met de deelstaten en de Europese Commissie nog verfijnd. Ook de gewestregeringen stelden al een eigen plan op. In de loop van volgende week wordt alles aan de Europese Commissie bezorgd. De definitieve plannen moeten in april worden ingediend.

De federale plannen zijn “groener en digitaler” dan wat Europa verwacht, zegt staatssecretaris Dermine. “Meer dan de helft van de investeringen is rechtstreeks gericht op het bereiken van klimaatneutraliteit tegen 2050, een kwart van de investeringen is bedoeld om de digitale overgang te waarborgen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier