De Europese Commissie heeft het Belgisch steunmechanisme goedgekeurd voor de nieuwe windparken die binnenkort voor onze kust zullen worden gebouwd. De eerste veiling voor de bouw daarvan start op 28 oktober.
De Europese Commissie zegt vrijdag groen licht te geven voor het staatssteunmechanisme van 682 miljoen euro. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de veiling van een eerste windmolenpark van 700 megawatt (MW) in de Prinses Elisabethzone. Dat is het gebied in de Noordzee waar de nieuwe windparken zullen worden gebouwd.
Dat veilingproces start op 28 oktober, zo meldt ontslagnemend minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Concreet zullen ontwikkelaars van windmolenparken tijdens een veiling kunnen bieden. Er geldt een maximumprijs van 95 euro per megawattuur (MWh). Bij lagere stroomprijzen op de markt past de overheid bij, zodat de uitbaters een gegarandeerde prijs hebben. Bij hogere prijzen betaalt de ontwikkelaar het verschil terug. Wie met een lagere prijs tevreden is, scoort betere punten op de veiling.
Bij een recente veiling in het Verenigd Koninkrijk werd de veiling gewonnen aan een prijs tussen 65 à 70 euro/MWh. Bij de veiling wordt niet alleen naar de laagste prijs gekeken. Ook bijvoorbeeld burgerparticipatie wordt een verplicht criterium.
Minister Van der Straeten spreekt over een cruciale stap in de Belgische ambitie om energieonafhankelijk en klimaatneutraal te worden. “Lokaal geproduceerde, betaalbare hernieuwbare energie is niet alleen de toekomst van ons energiemodel. Het is het sterkste schild tegen extreme prijsvolatiliteit en een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Met de goedkeuring van de Europese Commissie staat België klaar om een aanzienlijke sprong te maken in zijn energietransitie, en zo een duurzamere en inclusievere energietoekomst te bevorderen.”
Het eerste windmolenpark in de Prinses Elisabethzone zal naar verwachting tegen eind 2028 operationeel zijn. Uiteindelijk moet de zone 3,5 gigawatt nieuwe capaciteit opleveren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier