Er komen zonnepanelen op gemeentehuis en zwembad De Amfoor in Moorslede: “Jammer dat we zo lang hebben gewacht”

De gemeente wil meer zonnepanelen plaatsen. © Jan Stragier
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Fractieleider Ward Gillis (PRO) wil dat de gemeente Moorslede meer inzet op het planten van bomen en de installatie van zonnepanelen. “De doelstelling is om tegen eind 2030 minimum één boom extra per inwoner te planten”, zegt Ward. “Voor onze gemeente komt dat neer op 11.000 bomen extra Moorslede plantte tot op heden 298 extra bomen of 2.63 procent van de doelstelling. In Vlaanderen is dit 7,18 procent.”

“Het Agentschap Natuur en Bos is minimum 34 hectare nieuw bos aan het realiseren”, reageert schepen van Milieu, Natuur en Energiebeleid Sherley Beernaert (STERK). “We moeten niet alles verhalen op ANB, als gemeente kunnen we ook een extra duwtje doen”, zegt Gillis.

Klimaatacties opdrijven

De rapportering van de stand van zaken Lokaal Energie- en Klimaatpact vormde de hoofdbrok van een korte gemeenteraad. Met dat pact engageren de gemeenten zich om de klimaatacties op te drijven. In het begin van de legislatuur heeft de gemeente Moorslede zich ingeschreven in een aantal acties die zich richten op de problemen van de klimaatverandering.

“Het blijft een zeer spijtige zaak dat Moorslede van meet af aan niet ingezet heeft op hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie”

“Op het vlak van energiebesparing en CO2-reductie in de eigen gebouwen en de verledding van de straatverlichting zijn de resultaten bevredigend maar weliswaar onder het Vlaams gemiddelde”, geeft Ward Gillis aan. “Een groot deel van de energiebesparing in de eigen gebouwen valt te verklaren door ons gewijzigde gedrag sinds de energiecrisis van 2022. Het is en blijft een zeer spijtige zaak dat Moorslede van meet af aan niet ingezet heeft op hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie.”

“Op het gemeentehuis in Moorslede komen er zonnepanelen, evenals 250 op zwembad De Amfoor waar de installatie maandag start”, zegt schepen Beernaert. “Dat zijn onze grootste verbruikers. Eerst hebben we gezorgd om minder te verbruiken en kunnen we nu in kaart brengen waar er zonnepanelen nodig zijn. De verlichting in de bibliotheek, GC De Bunder, de gemeentelijke basisschool werd verled.”

Meer fietspaden

“Toch wel wat laat, jammer dat we van in het begin van deze legislatuur niet hebben ingezet op de installatie van zonnepanelen”, aldus Gillis. “En dan is de trend omgekeerd. Op de meeste andere actiepunten van het pact scoort onze gemeente zeer slecht. Naast de bomen is het ook de bedoeling om tegen 2030 één meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad per inwoner aan te leggen. Moorslede heeft welgeteld 0 procent van haar doelstelling gerealiseerd, tegenover een Vlaams gemiddelde van 18,54 procent. Het gaat om fietspaden die voldoende breed en goed uitgerust zijn. Er zijn gemeenten die wel inspanningen doen. In tegenstelling met andere gemeenten kiest Moorslede er ook niet voor om klimaattafels in te richten, waarbij burgers, bedrijven en lokale besturen samenzitten en ideeën uitwisselen en hoe men de klimaatproblemen kan aanpakken.”

Vroeger nog koplopers

“De bevolking wordt nauwelijks gesensibiliseerd. In de vorige legislatuur (toen Gillis de bevoegde schepen was, red.) werden jaarlijks één of twee infomomenten in verband met energiebesparende maatregelen en zonnepanelen gehouden die ervoor zorgden dat de mensen volgden. In 2017 ontvingen we nog felicitaties van toenmalig Vlaams Minister van Energie Tommelein omdat we met onze gemeente in Vlaanderen één van de koplopers van het peloton waren op vlak van geplaatste zonnepaneelinstallaties. Met het voorzien van infosessies is het belangrijk om te proberen de mensen mee te hebben in het verhaal.”

“Begin dit jaar hadden we met Fluvius een infosessie voorzien maar helaas was er geen interesse, er was maar één inschrijving”, zegt de bevoegde schepen. “Na corona krijgen we voor dergelijke zaken heel moeilijk naar buiten. Klimaattafels kunnen we nog altijd organiseren en zijn we hiervoor aan het kijken. Voor mij zijn niet de cijfers die in dat rapport staat het belangrijkste maar wat er effectief wordt gerealiseerd.”

Gillis pleitte er ook voor om voor de zonnepanelen ook de lokale installateurs een kans te geven. Mogelijks komen er deze legislatuur ook nog op het containerpark.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier