De stad betaalt door de energiecrisis ruim 1,6 miljoen euro voor gas en elektriciteit, terwijl dat vorig jaar 659.414 euro was. Een gigantische stijging, dus moet het stadsbestuur extra inkomsten verwerven én meer energie besparen. Een ticketje voor het zwembad wordt duurder en ook de prijs voor een maaltijd in het sociaal restaurant gaat de hoogte in. Maar er zijn ook belastingen die dalen. Een overzicht.
Eerst het goede nieuws. De aanvullende personenbelasting blijft op 8 procent en de opcentiemen van de onroerende voorheffing dalen volgend jaar met 30 opcentiemen van 1354 naar 1324. Dat betekent voor de stadskas een terugval van 188.514 euro. “We hebben dat beloofd en komen dat ook na”, steekt financiënschepen Greet Dever (CD&V) van wal.
“We kunnen niet anders dan een aantal belastingen te indexeren. Ik denk maar aan die op de toeristische logies, tweede verblijven of reclamedragers. Voor caravans en woonwagens hadden we geen reglement. Vanaf volgend jaar rekenen we 20 euro per caravan en 40 euro per woonwagen. Dat geldt vooral voor circusgezelschappen en foorreizigers. ”
Zwemmen duurder
Naast de indexering verhoogt het stadsbestuur een aantal tarieven omdat die de kosten niet dekken. “De tarieven van een vakantiekamp stijgen. Voor een tweedaags kamp komt dat op 35 euro in plaats van 30, voor drie dagen op 55 in plaats van 45 euro en voor een vierdaags kamp op 70 in plaats van 55 euro”, vervolgt Dever. “Het tarief van de speelpleinwerking passen we niet aan.
Zwemmen wordt dan weer wel iets duurder. Kinderen onder de vier jaar kunnen nog steeds gratis plonzen. We verhogen het individueel tarief van 2,5 naar 3,2 euro. Er is wel een kansentarief en we hebben verschillende voordelige formules in de vorm van getrouwheidskaarten. Het schoolzwemmen behouden we op 2 euro.”
Het tarief van de speelpleinwerking passen we niet aan
Het Diksmuidse verenigingsleven willen meerderheidspartijen CD&V en Idee Diksmuide niet extra laten betalen. “De tarieven voor het gebruik van jeugdlokalen blijven gelijk. De prijs voor het gebruik van ontmoetingscentra blijft voor Diksmuidse verenigingen gelijk, maar niet-Diksmuidelingen zullen wel dubbel zoveel moeten betalen. We voeren de mogelijkheid in om per dagdeel te huren in plaats van een volledige dag. Het ontlenen van materiaal voor activiteiten blijft gratis.”
Sociale restaurants
Het wordt duurder om van een maaltijd te genieten in het sociaal restaurant in het wzc Yserheem en in de dorpsrestaurants. “De prijzen dekten al lang niet meer de kosten, vandaar dat we ze iets moeten optrekken”, geeft de schepen van Financiën mee. “Voor het sociaal restaurant in Yserheem maken we een onderscheid tussen de 60-plussers die 7 euro moeten betalen en de anderen die 10 euro moeten neertellen. Het menu bestaat uit soep, een hoofdschotel, dessert en drankje. In het dorpsrestaurant trekken we het tarief op van 6 naar 8,5 euro, ongeacht de leeftijd.”
Naar ledverlichting
Tot slot blijft Diksmuide de knip zetten op zijn energie-uitgaven. De temperatuur binnen ligt lager, energieverslindende verwarmingsinstallaties zijn vervangen en de openbare verlichting wordt gedoofd tussen 23 en 5 uur, behalve in het weekend. Dat laatste zorgt voor een besparing van 44.000 euro. Tegen 2028 moet de openbare verlichting helemaal overgeschakeld zijn naar led. Ook in de openbare gebouwen zoals het woonzorgcentrum en de scholen wordt onderzocht verlichting duurzamer kan.
De belastingsreglementen staan op de agenda van de gemeenteraad van 28 november.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier