Dichter en schilder voeren artistiek protest tegen hoogspanningslijn Ventilus

(foto Urbain Ureel)
(foto Urbain Ureel)
Redactie KW

Het protest tegen Ventilus, het nieuwe hoogspanningsnet tussen de windmolenparken op zee en het binnenland, heeft in Zedelgem een artistiek tintje gekregen. Op een viertal plaatsen in de gemeente en langs de E403 staat een opvallend grote print van een schilderij van kunstenares Carlen Claeys (30) samen met het gedicht ‘De Bestraalden’ van de Brugse dichter Frederik Lucien De Laere (49).

Het plaatsen van de kunstwerken is een initiatief van de Zedelgemse actiegroep ‘Begraaf Ventilus’, die al meermaals luid protesteerde tegen de plannen van netwerkbeheerder Elia en de Vlaamse overheid in het kader van het Ventilusproject. Ook Carlen Claeys is lid van de actiegroep.

“Ik kreeg enkele maanden geleden van de gemeente de opdracht om een werk te maken in het kader van een nieuwe fiets- en wandelroute. Het thema was ‘wind’. Zo kwam ik op het idee om iets te doen met windenergie en mijn engagement binnen de actiegroep”, vertelt Carlen.

Oude diesel

“Een lid van onze actiegroep vergelijkt Ventilus altijd met een boer die biologische groenten en fruit kweekt die hij daarna met een oude, vervuilende dieselwagen naar de markt brengt. Ventilus brengt windenergie aan land – en dat vinden wij op zich goed, we zijn voor windenergie – maar doet dat niet op een doordachte manier door voor hoogspanning te kiezen. Men denkt veel te weinig aan de gezondheid van de inwoners”, vindt Carlen.

Als mama van Robbe (3) en Lander (2) denkt ze vooral aan de gezondheid van haar kinderen. “Dat onze eigendom aan waarde zou inboeten, is jammer maar de gezondheid van onze kinderen is het allerbelangrijkste. We mogen nu geen keuzes maken die hen later zuur zouden opbreken. Daarom schilderde ik ook een kind dat in de windmolen blaast, naast een beeld van de noodkreet die wij als bewoners slaken aan de Vlaamse overheid: denk toch aan onze gezondheid!”, klinkt het.

Bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) stelde onlangs Guy Vloebergh aan als intendant voor Ventilus. Hij krijgt zes maanden de tijd om alle verzuchtingen in kaart te brengen en het dossier terug op gang te brengen.

(LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.