Burgemeesters blijven gekant tegen nieuwe hoogspanningslijn: “Schrijf maar op: geen Ventilus voor 2024”

Minister Demir gooide de knuppel vorige week zelf in het hoenderhok. (foto Getty) © Teera Konakan Getty Images
Laurens Kindt

Nu blijkt dat er wel degelijk een alternatief is voor het Ventilusproject, blijven de West-Vlaamse burgemeesters zich verzetten tegen de oorspronkelijke plannen van Elia en de Vlaamse regering. “Schrijf maar op: Ventilus komt er niet. Toch niet voor de volgende verkiezingen”, klinkt het.

Het was Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zelf die vorige week de knuppel in het hoenderhok gooide. “Zolang de burgemeesters zich blijven verzetten tegen Ventilus, zal ik geen vergunning verlenen. Het zijn de burgemeesters die uiteindelijk zullen beslissen”, stelde ze.

Ondertussen lichtte Ventilus-intendant Guy Vloebergh zijn werk toe op een vergadering waar onder andere de lokale besturen aanwezig waren. Uit die info bleek dat er wel degelijk een – ondergronds – alternatief is voor het bovengrondse Ventilus, al is dat alternatief minder performant en voldoet het niet aan alle plandoelstellingen.

Duurste oplossing

Een rondvraag van deze krant bij de lokale besturen leert dat het verzet van de burgemeesters tegen nieuwe, krachtigere hoogspanningslijnen allerminst gaan liggen is. “Ventilus zoals het nu voorligt, kan voor ons niet”, klinkt het onder andere in Lendelede, Roeselare, Wingene en Lichtervelde. “Alle begrip dat de energie vanop zee aan land moet gebracht worden, maar dat mag niet ten koste gaan van de gezondheid van onze burgers. Men moet voor de beste oplossing kiezen en als dat de duurste blijkt, dan is dat maar zo”, zegt burgemeester Lieven Huys (CD&V) van Wingene. Andere gemeenten, zoals Ardooie en Torhout, noemen het een complex dossier en wachten het verdere werk van de intendant af.

Dat minister Demir de bal in het kamp van de burgemeesters legt, kan nergens op begrip rekenen. “Als je niet wil beslissen, dan moet je geen minister worden”, zegt Roeselaars schepen Marc Vanwalleghem (CD&V) onomwonden. “Als ze Ventilus vergunt, staat West-Vlaanderen op zijn kop. Dat zal ze dus niet doen. Schrijf maar op: Ventilus komt er niet voor 2024. Dan zijn er verkiezingen en geen enkele politicus zal zich daaraan willen verbranden”, klinkt het. Dat eventuele uitstel speelt alleen maar in het voordeel van het alternatieve plan, vermoedt men in Zedelgem. “Een ondergrondse verbinding lijkt op korte termijn niet de meest performante oplossing, al is de kennis daarover nog niet toereikend. Misschien kunnen we die termijn wel overbruggen”, zegt schepen Arnold Naessens (CD&V).

Uitval

Ook netwerkbeheerder Elia zegt dat er uiteindelijk een politieke keuze gemaakt zal moeten worden. “Uit het verslag van de intendant is duidelijk gebleken dat Ventilus nog altijd de beste oplossing is als men alle plandoelstellingen wil realiseren. Verandert men die plandoelstellingen, dan is ook dat een politieke keuze”, zegt projectwoordvoerder Pieter Verlaak. “Wij zullen nu constructief verder werken met de intendant en wachten zijn verslag af. Het grootste verschil tussen Ventilus en het voorgestelde alternatief is de stroomzekerheid. Het is essentieel dat we niet op een dag geconfronteerd worden met een elektriciteitsnet dat uitvalt. Daarvoor is het essentieel dat men de bestaande Stevinlijn mee opneemt in het netwerk en dat is bij het voorgestelde alternatief niet het geval.”