De energiekosten nemen ook voor alle steden en gemeenten fors toe. “Daarom nemen we in Anzegem maatregelen om deze te temperen”, aldus schepen van Financiën en Patrimonium Louis Degroote (Samen Eén). “Zo zullen we op weekdagen de openbare verlichting van 23 uur tot 4.30 uur doven.”
Energie, ongetwijfeld het vaakst uitgesproken woord van 2022. “Het laat niemand koud”, zegt schepen Degroote laconiek (32). “Een van de grootste maatregelen om de energiekosten in Anzegem terug te dringen, is het doven van de openbare verlichting.”
“Dat de openbare verlichting heel wat elektriciteitsverbruik met zich meebrengt, is geen geheim. Daarom zijn we in Anzegem al een aantal jaar bezig met alle lampen door LED-lampen te vervangen. Dit project loopt al sinds 2019 waardoor er ondertussen al zo’n 93 procent verled is. Daarnaast worden er al op heel wat locaties lichtpunten gedimd. Bijkomend zullen we de openbare verlichting in Anzegem doven van 23 uur tot 4.30 uur, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Dit zou ons in 2023 al zo’n 106.000 euro besparen.”
Om de verlichting te kunnen doven zijn er eerst nog aanpassingen nodig in de cabines en die zullen stapsgewijs worden aangepakt. De volledige operatie zal een aantal weken in beslag nemen, dus in die periode zullen er verschillen in brandregime zichtbaar zijn, zelfs tot op straatniveau. Ook kan het gebeuren dat er lampen overdag zullen branden wanneer er aanpassingen gebeuren aan die specifieke cabine. “Wanneer de werken precies zullen starten, kregen we nog niet mee van Fluvius, maar dit zal via onze digitale kanalen gecommuniceerd worden”, zegt Degroote.
Energiezorgplan voor de gebouwen
Het gemeentebestuur is eigenaar van heel wat grotere gebouwen zoals schoolgebouwen, sporthallen en culturele zalen. “Dat zijn gebouwen die veel energie verbruiken. Om het energiebeheer van dergelijke gebouwen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, laten we een Energiezorgplan opstellen door Fluvius. Dankzij deze inzichten zullen we gerichte maatregelen kunnen doorvoeren.”
Inzetten op optimalisatie
“In heel wat gebouwen voorzien we een bedieningsknop met een timer voor warm water en verwarming zodat de verwarming uitgeschakeld wordt indien de infrastructuur niet gebruik wordt. Ook onderzoeken we of er zonnepanelen kunnen geplaatst worden op de daken van het Gemeentepunt. In de gemeentelijke bureaus wordt de verwarming ook een graadje lager gezet en laten we het licht niet onnodig branden.”
Sensibiliseren en informeren
“Ook onze medewerkers spelen een belangrijke rol in deze energiebesparing”, benadrukt de schepen. “Ze worden dan ook grondig geïnformeerd en meegenomen in het volledige energieverhaal. Er worden tips verspreid over licht- en chauffagegebruik en ook de naleving ervan wordt opgevolgd. Naast ons personeel betrekken we ook onze adviesraden, verenigingen en onze inwoners. Met hoe meer we aan dezelfde kar trekken, hoe beter. De goedkoopste energie is immers deze die niet verbruikt wordt!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier