Emiel Brouckaert, Rederscentrale: “Hopelijk mogen onze vissers vanaf juli opnieuw meer tong vangen”

Als de Europese Commissie haar zegen geeft, mogen onze vissers vanaf juli opnieuw meer tong vangen in de Ierse Zee. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Er is hoopvol nieuws voor de Belgische vissers. Het ziet er naar uit dat ze nog dit jaar meer tong zullen kunnen vangen in de Ierse Zee. Uit een nieuw wetenschappelijk rapport blijkt dat het tongbestand daar opmerkelijk beter is dan eerst werd aangenomen. Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale, wacht met ongeduld op de nieuwe wet, die het fiat moet geven: “Ik hoop dat die er snel komt, zodat onze vissers vanaf juli opnieuw meer tong mogen vangen.

De vangstquota worden jaarlijks vastgelegd. Dat gebeurt telkens op het einde van het jaar. Voor elke zee wordt per soort bepaald hoeveel vis er mag worden gevangen. De Belgische vissers mochten zo in 2023 in de Ierse Zee 270 ton tong ophalen. Via ruil met andere lidstaten staten steeg het quotum dat ze konden opvissen naar 421 ton.

In december vorig jaar kregen ze echter te horen dat het wetenschappelijk advies voor 2024 een nulvangst voor tong was. Na onderhandelen mocht er uiteindelijk toch 62 ton tong gevangen worden. Tong is voor de Belgische vissers een belangrijke doelsoort en zonder dit tongquotum konden ook geen roggen, pladijs, zeeduivel, tarbot en griet opgehaald worden.

Rapport

“Ik kreeg signalen van onze vissers dat het wetenschappelijk advies voor tong in de Ierse Zee niet de realiteit op zee weerspiegelt en dat wordt nu ook wetenschappelijk onderbouwd”, zegt Vlaams minister voor Visserij Hilde Crevits, die er al langer op aandringt om de quota te bepalen op basis van recente wetenschappelijke gegevens én om de quota op basis van actuele data vroegtijdig te herzien en bij te sturen. “Het nieuwe rapport bevestigt dat er meer tong in de Ierse Zee aanwezig is dan werd aangenomen.”

“Voor onze Belgische vissers betekent dit dat ze dit jaar 281 ton zouden kunnen ophalen in plaats van 62 ton. En er zijn opnieuw kansen om zoals vorig jaar dit quotum voor tong nog te verhogen door ruil met andere landen. Daarom leggen we nu een voorstel op tafel om vanaf juli meer tong in de Ierse Zee te kunnen vangen. Aan de vissers die het na de Brexit en met de gestegen brandstofprijzen moeilijk hebben, zal dit opnieuw zuurstof geven.”

Hilde Crevits legt het voorstel voor aan de Europese Commissie. Emiel Brouckaert, voorzitter van de Rederscentrale, rekent erop dat dit slechts een formaliteit is, zodat de nieuwe wet effectief volgende maand kan ingaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier