Deschildre Streekproducten verhuist naar ruimer pand in vismijn: “Comfortabeler voor werknemers en bezoekers”

Karel Deschildre kijkt uit naar de ingebruikname van het nieuwe gebouw, dat heel wat voordelen biedt. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Het verhaal van Deschildre Streekproducten krijgt een nieuwe wending: vanaf midden november is de zaak te vinden in een ruimer pand op een boogscheut van de huidige winkel in de vismijn. “Er komt vooral meer comfort voor wie hier iets wil eten of drinken”, zegt Karel Deschildre.

Deschildre Streekproducten startte in 2017 aan het Maritiem Plein. Het is een initiatief van Karel Deschildre die zijn loopbaan een nieuwe wending gaf en een beroep kon doen op de kennis van vader Willy. De bekende slager is producent en promotor van streekproducten en zette mee zijn schouders onder het initiatief, aanvankelijk op de voorgrond als bekende Oostendenaar; de laatste tijd wat meer op de achtergrond, maar nog steeds even productief in zijn atelier.

“Hij doet nog altijd zeer veel”, zegt Karel, die terugblikt op die eerste jaren: “Een aantal zaken liep niet zoals we hadden verwacht. Het cliënteel van de winkel nabij Petit Paris kwam niet mee. Ook het aantal mensen dat via de overzetboot kwam, hadden we vooraf hoger ingeschat. We hoopten op meer B2B of verkoop aan andere bedrijven. Ook wegenwerken en de afbraak van de vismijn hadden een negatieve invloed. Die eerste jaren hadden we het echt niet gemakkelijk. We zagen zwarte sneeuw.”

Tegen de zomer van 2020, enkele maanden na de lockdown door de coronapandemie, keerde het tij. “Er was een boost om lokaal te kopen en heel wat winkels en bedrijven die werken volgens de korte keten deden het goed. De Oostendenaar kwam buiten maar kon niets doen. Velen hebben toen onze winkel ontdekt. Vaak was dat doordat ze een koffie haalden om mee te nemen tijdens de wandeling. In die tijd startten we ook met een terras. Al die zaken gaven onze naambekendheid een boost.”

Groter aanbod

In de loop der jaren breidde het aanbod streekproducten uit van 150 naar 400. “Ook met onze eigen charcuterie groeiden we van 40 naar 55 verschillende streekproducten”, zegt Karel trots. Intussen worden hun streekproducten ook aan de horeca geleverd. “We beschikken ook over een zaaltje waar we groepen kunnen ontvangen. Ze maken er kennis met de streekproducten, volgen een workshop of maken een wandeling. Er is hier op de Oosteroever een grote dynamiek.” Karel wil meegroeien en zag een mogelijkheid tot uitbreiding vlakbij in de vroegere bibliotheek van het VLIZ, acht voormalige pakhuizen groot.

“We doen het goed in de zomer, tijdens vakanties en met geschenkmanden rond eindejaar. Maar om rendabel te zijn, moet je het hele jaar door volume halen. We willen graag meer groepen kunnen ontvangen in de andere periodes. Nu gebeurt dat in een kleiner zaaltje of op de eerste verdieping. Dat is niet zo ergonomisch. Op de nieuwe locatie kan dat allemaal op het gelijkvloers en hebben we ook meer ruimte”, motiveert Karel. “We huren van de Vlaamse Visveiling een oppervlakte die twee keer zo groot is als wat we nu gebruiken. Daarin komt onze winkel die iets groter zal zijn. Het wordt geen hall want we willen de knusheid bewaren. Er komt vooral meer comfort voor wie hier iets wil eten of drinken.”

Korte sluiting

“Verder voorzien we ook een aparte rolstoeltoegankelijke zaal voor groepen. Straks zullen we ook grotere groepen op een ideale manier kunnen ontvangen. Op de benedenverdieping komen verder opslag- en productieruimtes”, zegt Karel trots. Er wordt 200.000 euro geïnvesteerd in de ombouw. “We zullen een midweek sluiten, in die tijd verhuizen en tegen midden november openen we op de nieuwe locatie”, kijkt Karel vooruit.

Volwaardig atelier

Niet enkel de winkel verhuist. Op de nieuwe locatie komt ook het atelier waar Willy aan de slag is en eigenhandig tal van streekproducten vervaardigt, vaak ook gebruik makend van andere streekproducten zoals bijvoorbeeld zeewier.

“In mijn bestaande atelier maak ik streekproducten met vlees die we tot maximaal 90 kilometer van de productieplaats mogen verkopen. Dit zijn de regels en daar houden we ons aan. Door de nieuwe en grotere productieruimte wordt het mogelijk om over heel België te verkopen. Dat is een troef. En een andere troef is opnieuw ergonomisch want als ik nu mijn hammen wil drogen, moet ik die naar de eerste verdieping sleuren. Op de nieuwe locatie houden we het hele productieproces op het gelijkvloers en in een gescheiden circuit. Het is een stap waar we echt naar uitkijken.”

Deschildre Streekproducten bevindt zich op het Maritiem Plein 2, vanaf midden november op de Wandelaarkaai.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier