Afgelopen zondag haalde recyclagebedrijf Galloo de nationale pers, nadat een grote brand op hun terreinen in Menen en het Franse Halluin een invloed had op het verloop van Gent-Wevelgem. Voor heel wat Menenaars en politici is na 3 branden op 3 maanden tijd de maat meer dan vol en moet Galloo ter verantwoording worden geroepen. Pierre Vandeputte, gedelegeerd bestuurder van Galloo, nuanceert echter de stortvloed aan kritiek die ze te verwerken kregen. “We betalen hier de tol van de luxe waarin we leven”, klinkt het vanop de bedrijfssite.
Het waren beelden die ondertussen op zowat ieders netvlies staan gebrand. Een dikke, zwarte rookpluim die opsteeg vanuit het recyclagebedrijf Galloo, gelegen aan de Leie. Be-Alert was een tijdlang van kracht en ook de organisatie van wielerklassieker Gent-Wevelgem zag zich genoodzaakt de passage door Menen te schrappen. De brandweer was uren in de weer met het bestrijden van de enorme vuurzee in een afvalberg van non-ferro-mix schroot.
Derde keer
Vooral het feit dat het voor de derde keer op evenveel maanden tijd raak was bij het bedrijf, een wereldspeler op de markt van recyclage, deed bij heel wat Menenaars de emmer overlopen. “3 keer op 3 maanden tijd dat zogezegd onschadelijke rook over de stad drijft. Wie gelooft die mensen nog? De sites zijn zwaar vervuild, de gronden zijn zwaar vervuild maar als burger schenken we wel jaarlijks aan organisaties zoals het kankerfonds.” Het is slechts een bloemlezing van de vele reacties die op de brand volgden.
Ook Maarten Tavernier, provincieraadslid voor Groen, reageerde erg scherp in een opiniestuk. “Verschillende studies, aan de hand van stalen urine en haar, toonden aan dat jongeren uit de buurt een significant hogere hoeveelheid aan cadmium en thallium in hun lichaam hebben. Zware metalen die erg schadelijk zijn voor de gezondheid.”
Pierre Vandeputte hekelt het feit dat er van nuancering totaal geen sprake is. “Ja, we hebben in de afgelopen 3 maanden 3 keer met een brand te maken gehad” klinkt het. “Als je je daarop vastpint dan lijkt het inderdaad gigantisch. De realiteit is dat we in de afgelopen jaren slechts 5 à 6 keer met vuur te maken hebben gekregen. Het is jammer dan men zich vastpint op die korte periode, terwijl het op langere termijn niet zo dramatisch is. Trouwens, de brand van afgelopen zondag sloeg enkel op het afval zelf. Uiteindelijk vielen er, godzijdank, geen slachtoffers en was er ook van schade geen sprake.”
Geen oorzaak
Over de oorzaak van de brand is er nog geen definitief uitsluitsel, al wijzen heel wat indicatoren in de richting van een batterij die spontaan is gaan ontbranden. “We leven nu eenmaal in een maatschappij waar we ons graag omringen met luxe” verklaart de ceo.
“Van een elektrische tandenborstel tot een elektrische step of een e-bike, allen hebben ze ons leven heel wat eenvoudiger gemaakt. We aarzelen dan ook niet om ze in huis te halen en van zodra ze stuk zijn, gooien we ze in de container. Ze zijn goedkoop, oplaadbaar maar hebben ook als kenmerk dat ze vaak, vooral de instapmodellen dan, kunnen ontbranden. Het volstaat dat 1 zo’n batterij, ongeacht hoe klein, door de gebruiker niet werd verwijderd en hier op de berg terecht is gekomen en dat die batterij plots vonken geeft. Het resultaat van zo een situatie laat zich al raden. We willen die hippe producten wel allemaal maar verfoeien de bedrijven die ze nadien gaan recycleren.”
Grote pomp
Het aanpassen van het machinepark is een proces dat vele jaren en aanzienlijke investeringen vraagt maar toch heeft Galloo ook enkele oplossingen op korte termijn kunnen realiseren. “Ongeacht de omvang of oorzaak, een brand moet worden vermeden”, klinkt het.
“We hebben meteen werk gemaakt van de installatie van een grote pomp waarmee we water rechtstreeks uit de Leie kunnen pompen in geval van. Ook werden extra veiligheidsmensen aangeworven. Zij patrouilleren op onze terreinen met speciale warmtecamera’s, waardoor ze iedere hittebron meteen kunnen spotten. Als laatste gaan we speciale muren bouwen tussen de verschillende afvalbergen.”
“Dat de gronden hier zwaar vervuild zouden zijn is klinkklare onzin”, sluit de ceo af. “Er werd overal een dikke, betonnen plaat onder gegoten waardoor niets in het grondwater terecht kan komen. De studie die men aanhaalt over verhoogde hoeveelheden zware metalen klopt dan wel maar ze is niet compleet. Het was een studie die over heel Vlaanderen een verhoging aantoonde en waarbij Menen zelfs bij de beste leerlingen van de klas zat. Die verhoging in onze schoenen schuiven is ronduit fout.”
(CL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier