Deco Delices sluit na 19 jaar definitief de deur: “Veel vriendschappen gesmeed”

Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Zondag 31 maart wordt voor Linda Vandenkerckhove een emotionele dag, want dan gaat de deur van haar snoep- en decoratiewinkel voorgoed dicht. “Ik heb hier veel vriendschappen gesmeed en die blijven me voor altijd bij. Ik ben blij dat ik 19 jaar geleden de stap gezet heb en mocht het te herdoen zijn, zou ik nog vroeger gestart zijn”, vertelt Linda.

Enkele weken geleden meldde Linda Vandenkerckhove (67) op Facebook dat ze haar Deco Delices, gevestigd aan de Gistelsesteenweg, zou stoppen en dat de uitverkoop begonnen was. Een stap die ze om een drietal redenen zet. “Vooral de werken aan de straat voor mijn deur met de aanleg van het Hoppinpunt van De Lijn hebben me veel nadeel bezorgd. Net in de eindejaarperiode konden klanten hier niet meer parkeren. En dat was net belangrijk voor wie zijn pakjes kwam afhalen. Ze moesten toen de straat over naar het marktplein, niet evident met een zwaar cadeau”, zucht Linda. “En nu zijn er met de stopplaats voor de bussen heel wat parkeerplaatsen verdwenen, ook voor mijn winkel. Voorts vond ik het tijd om nu echt met pensioen te gaan.”

Creajuf

Linda Vandenkerckhove zette de stap naar een winkel in 2005. “Ik gaf les in het MPIGO als leerkracht lager onderwijs. Op school zochten ze een creajuf en vermits ze wisten dat ik op dat gebied nogal handig was, keken ze naar mij om die taak op te nemen. Ik kreeg 145 kinderen, verdeeld over de diverse klassen, om hen creatief een en ander bij te brengen. Toen moest er een kerstmarkt georganiseerd worden en weer kwamen ze bij mij terecht. Samen met de kinderen maakte ik heel veel leuke dingetjes en die verkochten heel goed”, vertelt Linda.

“Dat bracht me bij het idee om een eigen winkel met leuke spulletjes en ouderwetse snoep, thee en knabbeltjes te beginnen. Ik woonde toen al in Westkerke en de ruimte was hier om een winkel in te richten”, blikt Linda terug. “Op 5 december 2005 opende ik mijn deur. Ik was heel goed voorbereid en geloofde er echt in. Aanvankelijk kwam alles traag op gang. Maar de mond-tot-mondreclame zorgde er al vlug voor dat mijn winkeltje goed begon te draaien. Bezoekers kwamen hier ook graag eens snuisteren. Ik paste mijn assortiment geregeld aan door te luisteren naar de wensen van mijn klanten. Zo kwamen velen bij mij voor thee waarvan ik altijd veel soorten had.”

“De mond-tot-mondreclame zorgde er al vlug voor dat mijn winkeltje goed begon te draaien”

“In die 19 jaar heb ik veel toffe mensen leren kennen, veel vrienden gemaakt, ook veel klanten weten sterven. Kinderen uit de buurt kwamen me telkens hun rapport tonen. Ze wisten dat als ze goede punten hadden dit beloond werd met een snoep. Ik betrok hen graag bij de gesprekken die ik met hun mama of papa had, zodat ze zich hier thuis voelden”, gaat Linda voort. “Ook was ik dikwijls het eenzamehartenbureau; ik wist veel over het liefdesleven van mijn klanten.” (lacht)

Bijzonder

Een bijzondere herinnering houdt Linda Vandenkerckhove over aan het feit dat al die jaren elke dag dat ze open was iemand om klokslag 16 uur binnenkwam. “Niet altijd dezelfde persoon, maar ik kon er mijn horloge op gelijkzetten. Het was vier uur en de deurbel ging. Heel raar.”

“Wat nu met mijn winkelruimte? Wel, ik heb nog wat werk om alles op te ruimen en leeg te maken. Ik zal hier mijn werkatelier maken om mijn hobby’s voort te beoefenen. Als ik bezig ben, zal de deur open zijn. Iedereen blijft welkom voor een babbel, want het contact heb ook ik nodig”, bekent Linda. “Me volledig afsluiten van mijn klanten kan toch niet? Ik heb hier zo’n mooie tijd beleefd. En ja, ik zou het zeker opnieuw doen, en zelfs enkele jaren vroeger begonnen zijn.”

Toosten

Om die mooie tijd samen met haar klanten af te sluiten, zorgt Linda Vandenkerckhove op zondag 31 maart voor een drankje en een frietje. “Van 11 tot 15.30 uur is iedereen welkom voor een toost op mijn winkeltje. Voor mijn deur zal een foodtruck staan. Ik hoop dat de klanten nog een laatste keer binnenkomen als afscheid van mijn winkeltje. Ik kijk ernaar uit om iedereen te mogen begroeten”, besluit Linda van Deco Delices.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier