De relance volgens Voka: nood aan een beter werkende arbeidsmarkt
De relance écht op gang schieten, dat willen we doen vanuit Voka West-Vlaanderen. We zien daarbij vier grote werven waarbinnen we een resem voorstellen hebben. Ons doel? Groei waar iedereen beter van wordt. Vijf weken lang geven we tekst en uitleg bij onze voorstellen.
In 2019 was in België zo’n 70% van de 20 tot 64-jarigen aan het werk. Twee miljoen van hen werkten dus niet. De Belgische werkzaamheidsgraad behoort daarmee tot de laagste van Europa. In landen als Zwitserland, Zweden, Duitsland en Nederland bedraagt die meer dan 80%.
De oorzaken van het lage aantal werkenden in België zijn gekend: de zware belastingdruk op arbeid, het weinig activerende uitkeringsbeleid, de skills mismatch, … Een minder vaak opgemerkte factor, maar niet minder onbelangrijk, is ook het gebrek aan flexibiliteit op onze arbeidsmarkt.
Laat meer flexibiliteit in arbeidsduur toe
Ondanks alle verklaringen en plannen zijn er in België nog altijd vrij weinig mensen aan het werk. Meer mensen aan het werk krijgen, blijft nochtans een belangrijk deel van het antwoord op de vergrijzingsuitdaging en op het overeind houden van onze welvaartstaat. Om meer mensen aan het werk te krijgen, moeten we onder meer inzetten op meer flexibiliteit en een bredere activering. Wist u dat in Europa België behoort tot de landen waar flexibele arbeidsvormen als avond- en nachtwerk, weekendwerk of ploegenarbeid het minst voorkomen?
Wat stelt Voka onder meer voor?
1. Zet in op de jobbonus om werken lonender te maken
Voor velen met een uitkering is het niet duidelijk of ze er met een job wel financieel op vooruit gaan. Werken moet lonend zijn zodat mensen wíllen werken en ook aan het werk willen blijven. Trek de lagere lonen daarom op via de jobbonus. Zo geven we laaggeschoolden een duwtje in de rug om effectief aan de slag te gaan én blijft het interessant voor werkgevers om deze mensen aan te nemen.
2. Laat meer flexibiliteit in arbeidsduur toe
Onze ondernemingen hebben meer flexibiliteit nodig om te groeien en concurrentieel te blijven. We moeten absoluut voorkomen dat alle vestigingen net over de grens worden opgericht. Maar ook voor heel wat werknemers is meer flexibiliteit interessant. Bijvoorbeeld bij co-ouderschap waarbij men in periodes zonder de kinderen wat meer wil werken en in de andere wat minder. Laat daarom meer flexibiliteit toe in de basiswetgeving, o.m. door de gemiddelde arbeidsduur per jaar te bekijken. Zo geven we meer ruimte voor maatwerk.
3. Maak werk van een leerrekening
Onze economie en arbeidsmarkt zijn voortdurend in beweging. Jobs verdwijnen en er worden nieuwe gecreëerd. Er worden voortdurend nieuwe skills gevraagd. Nochtans volgen slechts 7% van de Belgen op beroepsleeftijd een opleiding. In Zweden is dat 29%. Laat ons daarom een leerrekening invoeren om hier verandering in te brengen; een virtueel portaal waar werknemers zien hoe het gesteld is met hun loopbaan en rechten m.b.t. opleiding. Een soort van Vlaamse ‘MyPension’, maar dan voor vorming dat de Vlaming ertoe aanzet om zijn loopbaan in eigen handen te nemen.
Laten we maximaal inzetten op deze werf en zo van de relance een succes maken. Volgende week gaan we nog even verder door op de arbeidsmarkt en bekijken we hoe we de werkloosheidsuitkeringen meer activerend kunnen maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier