Veertien confituren van ’t één & ’t ander, het winkeltje van psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart in Ieper, krijgen de erkenning van 100% West-Vlaams streekproduct. De confituren in kwestie worden van a tot z in het ziekenhuis gemaakt, van het telen tot het fruit tot de verkoop in de winkel.
De producten die in ‘t één & ‘t ander verkocht worden, zijn stuk voor stuk handgemaakte producten die het verhaal vertellen van de mensen die ze creëerden, de patiënten van het Heilig Hart. Nadat eerder de Minneke Poes Koek, de siropen en tomatenconfituur al het label 100% West-Vlaams kregen, worden nu nog eens veertien confituren aan het gamma toegevoegd. “Het gaat om de confituren waarvan we het fruit zelf telen in onze ateliertuin”, zegt Bruno Libbrecht, diensthoofd van de ergotherapeutisch centrum 2 van PZ Heilig Hart. “We hebben verschillende ateliers waarin mensen terechtkunnen voor hun therapie. Sommigen zijn graag bezig met hun handen in de aarde, anderen koken graag. Met onze confituren combineren we die twee, want ze worden ook in huis bereid in onze keuken. Het wordt ook hier verpakt. Zo zit je met een eigen circuit. Voor de mensen is het leuk om te weten dat wat ze doen tot iets leidt.”
Erkenning
De verkoop gebeurt in ’t één & ’t ander, de winkel Langs de Poperingseweg die volgende week tien jaar bestaat. “Er draait bij iedere shift één iemand van de patiënten mee in de winkel als voorbereiding op het leven buiten het ziekenhuis”, vervolgt Bruno. “Op die manier komen ze een beetje in contact met klanten en winnen ze het zelfvertrouwen terug dat ze een beetje verloren waren.”
“Door contact met de klanten krijgen onze patiënten wat vertrouwen terug”
Aangezien het niet de eerste producten van ’t één & ’t ander zijn die erkend zijn als streekproducten, kennen ze de voordelen van het label. “We kregen heel wat ondersteuning, bijvoorbeeld wat betreft etikettering, HACCP-normen, knowhow… Wij zijn de medische sector. Voeding produceren is onze branche niet, maar dankzij de tips en de steun van het label hebben we al veel geleerd. Nog een voordeel: Stad Ieper koopt soms producten bij ons en dan hebben ze ook een voorkeur voor producten van 100% West-Vlaams. Ook voor ons en de patiënten is het een stuk erkenning voor wat we doen. De confituren zijn trouwens een van de best verkopende producten in onze winkel. De dienstencentra nemen ook een potje confituur mee als ze de 80-plussers bezoeken.”
Ook ’t één & ’t ander heeft zich moeten aanpassen aan de coronacrisis. “We zijn met een webshop begonnen waarop mensen producten kunnen reserveren en dan in de winkel kunnen ophalen. Een volledige webwinkel wilden we liever niet omdat we het contact belangrijk vinden. Voor sommige mensen is onze winkel ook het eerste contact met de psychiatrie. Met een webwinkel zou je dat verliezen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier