Wie Londen dezer dagen bezoekt, is niet geneigd te denken dat het economisch slecht gaat in de Britse hoofdstad. Overal zijn er gigantische bouwwerven en de tourbussen kunnen de toeristen nauwelijks aan. Opvallend is dat de Britten ook na het referendum van eind juni vorig jaar geld blijven uitgeven.
Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Brexit. p>
Wim Dejonghe werkt in de Londense City, waar hij bij het gereputeerde advocatenkantoor Allen & Overy ‘all world’-voorzitter is. Na zijn studies woonde hij in Washington, New York, Barcelona, een jaar in Brugge en later nog in Oostende en Nieuwpoort. Regelmatig komt Wim met het gezin naar onze kust, al resideert hij al enkele jaren in Notting Hill.
Beste jaar ooit
Het kantoor van Wim Dejonghe bevindt zich in Shoreditch, een van de hipste en rijkste buurten van Londen. Wim : “De Brexit leeft zeker in Londen, vooral omdat de vele vragen onbeantwoord blijven. Brexit heeft onzekerheid teweeg gebracht bij de bevolking en bij bedrijven uit alle sectoren. Het Verenigd Koninkrijk is bovendien weinig verenigd rond de brexit: Londen, Noord-Ierland en Schotland hebben tegen gestemd.”
“Londen is nu het financiële centrum van Europa, maar kan dat zo blijven en in welke mate? Wat zal verhuizen en wat blijft in Londen? Zullen de Europeanen uit het continent in Londen kunnen blijven? Er worden er nu in elk geval nog nauwelijks gerecruteerd.”
“De horeca en de bouwsector werken grotendeels met niet-Engelse Europeanen. In de landbouw wordt de oogst niet door Engelsen gedaan. De eigen bevolking is trouwens bijna in volle tewerkstelling, dus het is niet zo dat er een leger Engelsen klaar staat om dat werk over te nemen.”
Geen winnaars
Wim Dejonghe vraagt zich ook af of er terug een grens tussen Ierland en Noord-Ierland komt. “De gevolgen daarvan zijn potentieel dramatisch, omdat de vrede onder de Goede Vrijdagakkoorden onder meer gebaseerd is op het vrije verkeer tussen de twee delen van het Ierse eiland. Komt er opnieuw een referendum rond Schotse onafhankelijkheid en kan het land zelf lid blijven van de EU?”
“Op korte termijn is er optimisme geweest in Londen. De voorgaande onzekerheid heeft geleid tot een verzwakking van het pond, waardoor de Londense beurs goedkoper werd voor buitenlandse beleggers. De Britse bedrijven die exporteren krijgen daardoor ook een concurrentieel voordeel nu ze nog in de eenheidsmarkt zitten, maar dat loopt dus af over minder dan twee jaar. Er zijn dus geen winnaars, tenzij er een nieuw akkoord komt dat zo dicht mogelijk aansluit bij het huidige lidmaatschap.”
Dossier Brexit
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier