In het district Kent draaien ze al maanden overuren. Het aantal Belgen, en dan vooral West-Vlamingen die de regio bezoekt, is sinds de brexit explosief gestegen. Aan de Eurotunnel in Calais is de voertaal voornamelijk West-Vlaams geworden. Dat heeft natuurlijk heel veel te maken met de locatie, op iets meer dan 100 km van Brugge en een uurtje rijden van Oostende. Maar door de lage koers van het Engelse pond is het vooral goedkoop geworden.
Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Brexit. p>
Meteen na de brexit lanceerde Visit Kent de actie ‘KissesFromKent’. Honderden inwoners, bezoekers en bedrijven in Kent wierpen kusjes toe naar mensen overal in Europa, een massale virale uitnodiging om deze zomer de Tuin van Engeland te bezoeken. Onze provincie voelde zich meteen aangesproken en boekte massaal het populaire graafschap.
Beatrice Mondelaers van Glenaki uit Brugge die de PR en Communicatie voor Visit Kent voor de Belgische markt verzorgt : “Kent is de derde populairste bestemming bij de Britten en ook vanuit Vlaanderen trekt men massaal naar steden als Folkestone, Dover en Canterbury. De regio ligt vlakbij Londen en is vlot bereikbaar dankzij de hogesnelheidstreinen of de overzetboot. Die enorme belangstelling zal zich ook de komende weken en maanden nog blijven doorzetten.”
Levensmiddelen goedkoper
Stijn Vermeersch en Linda D’Hooghe uit Sint-Jozef doorkruisen al jarenlang enkele keren per jaar de regio. In maart mocht voor het eerst zoontje Lars mee en de prijs die ze nu met drie moesten betalen, lag gelijk aan het bedrag dat ze de jaren voordien voor hun tweetjes dienden af te rekenen.
Stijn: “Ik weet natuurlijk niet wat de prijzen in Londen zijn, maar verder weg van de Britse hoofdstad voelt het toch goedkoper aan tegenover pakweg anderhalf jaar geleden. Vooral de levensmiddelen in de supermarkt zijn behoorlijk democratisch geworden. Ja, we hebben ook de campagne gezien, maar we wisten al veel vroeger hoe vriendelijk en gastvrij Kent wel is.”
Lekker tafelen
“Uiteraard zijn West-Vlamingen echte Bourgondiërs, maar dat is geen probleem” verzekert Beatrice Mondelaers. “Wie nog twijfelt aan de kwaliteit van de Engelse keuken: de superverse producten van Kent, haar bekende Michelin-sterrenrestaurants en kleurrijke eetfestivals zullen zelfs de meest kieskeurige smaakpapillen over de streep trekken. Foodies worden verwend met Whitstable oesters, zoete aardbeien, en Romney Marsh lamsvlees, evenals ambachtelijke gin, beroemde bieren en enkele van de meest verfijnde schuimwijnen ter wereld.”
Dossier Brexit
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier