De Vlaamse overheid heeft beslist om het consortium ‘Schoolkracht’ aan te stellen om de eerste 27 ‘Scholen van Vlaanderen’ te ontwerpen, te bouwen en 30 jaar te onderhouden. De nieuwbouw en centralisatie van de kunstacademie in Zwevegem is daar één van. Bedoeling is om de tweede bouwfase op de Kappaert te kunnen aanvatten in 2026 en in 2027 er te kunnen intrekken.
Vlaanderen investeert in schoolinfrastructuur op verschillende manieren. Om nieuwe scholen te bouwen is de DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain ofwel ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden) erg succesvol. “Bij dit soort publiek-private-samenwerkingen is het de school die een eigen invulling geeft aan de plannen, maar een private partner die vervolgens de financiering aanreikt, de verlangens van de school uitwerkt tot aanbestedingsklare projecten en alles in de markt zet. In Zwevegem hebben we al ervaring met deze formule met de bouw van de Groene Kouterschool”, zegt onderwijsschepen Isabelle Degezelle (CD&V).
Aangezien voor deeltijds kunstonderwijs geen regulier wachtlijstdossier mogelijk is, is de DBFM-formule voor het Zwevegems bouwproject het meest geschikte financieringskanaal.
“In het huidige meerjarenplan 2020-2025 waren al budgetten voorzien voor renovaties, weliswaar zonder subsidiemogelijkheden. Sinds 2022 zijn echter subsidies wel mogelijk voor kunstonderwijs via een nieuwbouwproject met DBFM-formule. We dienden dan ook onmiddellijk een project in, dat in juni 2023 werd goedgekeurd om nu net voor het verlof een volgende stap te kennen met de toewijzing van de financierder”, aldus Degezelle, die er nog aan toevoegt dat deze tweede fase komt op de locatie van een al bestaand gebouw op de campus.
Centraliseren
Om de kunstacademie volledig te centraliseren, komt het bruto bouwprogramma van de tweede bouwfase neer op 3609,20 m². Voor een totale kostprijs van 8.412.803,38 euro, waarvoor er iets meer dan 6 miljoen subsidies toegezegd zijn en waar nog eens 90% subsidies zijn om de 30 jaar lange onderhoudskosten te dragen.
“Dit nieuwbouwproject is polyvalent en functioneel. Het moet een artistieke leeromgeving met een echt campusgevoel zijn voor kinderen, jongeren en volwassenen”
“Op vandaag bouwen we al aan de eerste fase van onze onderwijs- en vrijetijdscampus op de Kappaertsite. Deze zal klaar zijn voor ingebruikname in het voorjaar 2025. In deze fase zullen een aantal lokalen gedeeld worden met de school voor buitengewoon lager onderwijs, De Klim-Op, de vakantiewerking en onze kunstacademie.”
De eerste fase van de gehele schoolsite wordt opgemaakt door de tijdelijke vereniging BDR (Turijn) en Carton123 architecten (Brussel), samen met Joost Emmerik (landschapsarchitect, Rotterdam). De volledige site op de Kappaert is opgenomen in een masterplan met als doel een creatieve onderwijs- en vrijetijdscampus te realiseren.
“Dit nieuwbouwproject is polyvalent en functioneel. Het moet een artistieke leeromgeving met een echt campusgevoel zijn voor kinderen, jongeren en volwassenen.”
Energie
Men streeft ook naar het maximaal gebruik van alle lokalen op de campus. Zowel overdag, ‘s avonds tijdens het schooljaar en tijdens de vakanties. “Het zal ook toegankelijk zijn voor iedereen. Daarvoor lieten we het project screenen door INTER, het Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid”, geeft schepen Degezelle mee.
Het lokaal bestuur Zwevegem heeft hoge ambities op vlak van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Daarom werd er ook al in de eerste bouwfase gewerkt met een warmtepomp met geothermie en zonnepanelen. Door een compact en energiezuinige nieuwbouw ook in de tweede bouwfase, i.p.v. de huidige lokalen, kan een volledige energiezuinige centralisatie gerealiseerd worden. “We streven naar een efficiënt dynamisch welzijnsbeleid voor onze academie en met dit project zien we de toekomst positief tegemoet”, besluit onderwijsschepen Degezelle.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier