“Vertienvoudiging erfgoedpremie”

Zowat een jaar geleden werden de grote middelen ingezet om de molenkap terug te plaatsen.©geert vanhessche
Zowat een jaar geleden werden de grote middelen ingezet om de molenkap terug te plaatsen.©geert vanhessche
Redactie KW

De gemeenteraad besliste om een volgende fase van de restauratie van de Klockemolen aan te vatten. De derde en vierde fase zullen niet via standaardprocedures lopen, maar worden opgesplitst in twee dossiers van 250.000 euro. Dit dankzij de vertienvoudiging van de erfgoedpremie.

“Naar aanleiding van de nieuwe reglementering binnen het agentschap onroerend erfgoed zijn de dossiers gewijzigd voor de Klockemolen”, legt burgemeester Doutreluingne (LB) uit. “In die nieuwe regelgeving verhoogt het maximumbedrag van werken die recht hebben op een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure van 25.000 euro tot maar liefst 250.000 euro. Men kan jaarlijks één erfgoedpremie voor onderhoudswerken aanvragen binnen een vijfjaarlijks budget van 500.000 euro.”

De derde en vierde fase van restauratiewerken zullen niet via twee standaardprocedures lopen, maar worden opgesplitst in twee dossiers van 250.000 euro. “Zo kunnen we bij Onroerend Erfgoed 60 procent van het totale bedrag met een maximum van 250.000 euro ontvangen. Eén dossier dit jaar en één volgend jaar. De resterende werken zullen dan in een derde dossier worden uitgewerkt, na een periode van 5 jaar.”

De ontwerper heeft de dossiers aangepast en daarin is het herstel van het metselwerk boven de galerij, inclusief kaleien, opgenomen. “Hiervoor zal uiteraard een veilige stelling gebouwd moeten worden, wat mee in de kostprijs zit. Verder zullen de balken van de maal- en steenzolder hersteld en geconserveerd worden. Verder zal men alle kozijnen en ramen herstellen en schilderen. Werken die nogal dringend zijn om verdere schade aan deze onderdelen te voorkomen.”

Daarnaast is nog een aantal kleinere werken opgenomen in het dossier. Er werd een bestek opgemaakt, met een raming van 250.000 euro inclusief btw. Het punt werd unaniem goedgekeurd.

Vaccinatiecentrum

De burgemeester gaf ook enige uitleg rond het vaccinatiecentrum in Zwevegem. “Aanvankelijk was er enkel in Waregem een vaccinatiecentrum voorzien. Maar wegens de uitgestrektheid van de eerstelijnszone, vond ik dat er in Zwevegem ook een centrum mocht komen. De motivatie zal ook groter zijn bij een kortere afstand naar het centrum”, aldus de burgemeester.

“Resterende werken zullen na vijf jaar in een derde dossier worden gevat”

Er werd dan uiteindelijk beslist om in de Sint-Pauluszaal een bijkomend vaccinatiecentrum in te richten. “De zaal is uitermate geschikt, niet alleen naar infrastructuur toe, maar ook is ze zes maanden beschikbaar.”

De voorbereidingen zijn al aan de gang. “Er werd al een coördinator aangesteld en een kerngroep samengesteld en de zaal werd deze week al ingericht worden door een standenbouwer. We zullen dus zoals voorzien op 1 februari klaar zijn. Dan is het nog wachten op de vaccins, maar daar hebben wij niets in de pap te brokken.”

De burgemeester gaf ook nog mee dat er zich al 220 vrijwilligers aanmeldden om te helpen. (Geert Vanhessche)

Wie zich ook wil aanmelden als vrijwilliger kan dit doen door een mailtje te sturen naar vaccinatie@zwevegem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier