Stad organiseert eerste ‘Kortrijk KOTrijk open kijkdag’: “Aanbod studentenkoten moet voldoende zijn om kosten te drukken”

Schepen Wout Maddens, Ellie Samyn (coördinator hoger onderwijs) en Lotte De Craemere (administratief medewerker) bij t’Onzent. De nieuwe studentenvilla omvat 15 kamers tussen de 420 en 580 euro © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op zaterdag 4 mei kan je tijdens de eerste ‘Kortrijk KOTrijk open kijkdag’ bij een aantal nieuwbouwprojecten, zoals onder andere de nieuwe studentenvilla t’Onzent, een exclusieve rondleiding krijgen. “Volgens Vlaamse prognoses zal het aantal studenten tegen 2031 met 22 procent groeien. Kortrijk is vooruitziend en zal een aanbod hebben van 4.200 kamers”, zegt Wout Maddens, schepen van Wonen.

Kortrijk bruist als studentenstad met meer dan 16.000 studenten van over de hele wereld. “Op heden hebben we 2.900 kamers, gespreid over 230 gebouwen, goed voor 120 kotbazen. Gezien de demografische toename van jongeren in Vlaanderen, en dus studenten, werden een 1.600 bijkomende kamers vergund, gespreid over 43 projecten. 40 zijn opgestart en daarvan zijn 10 projecten al effectief gerealiseerd, goed voor 319 kamers. De resterende 30 zijn nog in aanbouw. In de toekomst komen daar nog de studententoren The Sky en de Belgacomsite bij. Daarnaast doen ook scholen een effort om studentenhuisvesting te faciliteren”, aldus Maddens.

De keuken en eetkamer in studentenvilla t'Onzent zijn gemeenschappelijk
De keuken en eetkamer in studentenvilla t’Onzent zijn gemeenschappelijk © MD

“Door vinger aan de pols te houden en een voldoende divers aanbod aan kwalitatieve studentenkoten aan te bieden, kunnen we de behoefte opvangen en de huurkosten drukken. De gemiddelde prijs voor een studentenkot in Kortrijk in academiejaar 2023-2024 is 423 euro. In Leuven is dat 514, in Gent 495, in Brussel 488, in Antwerpen 467, in Hasselt 516 en in Brugge 413.”

Er zijn kamers met eigen sanitair of voorzieningen per verdiep
Er zijn kamers met eigen sanitair of voorzieningen per verdiep © MD

Tijdens de open kijkdag van ‘Kortrijk KOTrijk’ kan je verschillende studentenhuizen bezoeken, zowel bestaande als in aanbouw, praten met kotbazen en studenten, en ontdekken hoe het is om in Kortrijk op kot te gaan. Intussen nemen meer dan twintig bestaande studentenkoten deel aan het evenement, goed voor zo’n 700-tal kamers. Inschrijven of registratie als bezoeker is niet nodig.

Studentenhuizen die nog willen deelnemen kunnen zich uiterlijk tot 2 mei aanmelden via de website. Meer informatie en alle locaties www.kortrijk.be/kortrijk-kotrijk.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier