Rode Duivel Charles De Ketelaere mag oude Brugse brouwerij renoveren om er vier appartementen in onder te brengen

Charles De Ketelaere mag de voormalige brouwerij ‘De Sterre’ in de Oude Zak restaureren. © belga/Eelkje Vanderhispallie
Stefan Vankerkhoven

Het Brugs stadsbestuur heeft aan de bekende voetballer Charles De Ketelaere een omgevingsvergunning verleend om de voormalige brouwerij ‘De Sterre’ of ‘Ten Ezele’ in de Oude Zak te restaureren.

Rode Duivel en voormalig Clubvoetballer Charles De Ketelaere en zijn vader Francis hadden een aanvraag ingediend om de vroegere brouwerij ‘Ten Ezele’, ook genaamd ‘De Sterre’ in de Oude Zak in Brugge om te vormen tot vier appartementen.

De voormalige brouwerswoning dateert al uit het begin van de 15de eeuw. Het is een deels onderkelderd dubbelhuis gericht naar de Ezelstraat, met twee bouwlagen en twee dakkapellen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is aangebracht in de eerste helft van de 19de eeuw.

Beschermd monument

De gevel aan de reie is voorzien van een houten erker uit 1924. Een deel van het gebouw is sedert 2005 beschermd als monument. Die bouwgeschiedenis lezen we in de inventaris van het Brugs onroerend erfgoed. De brouwerij staat al sinds 1931 leeg. Met de herbestemming wil de nieuwe eigenaar de site nieuw leven inblazen.

Charles De Ketelaere wil vier appartementen inrichten in de al lang leegstaande brouwerij. Het gaat om appartementen met twee slaapkamers van 108 à 124 m². De uitoefening van vrije beroepen wordt uitgesloten in de vergunningsaanvraag.

De architect die aangesteld is voor de restauratie en de herinrichting is Bruggeling Laurence Dugardyn. Zij voorziet zes ondergrondse parkeerplaatsen, verdeeld over vier autoliften en twee bovengrondse staanplaatsen, een heraanleg van de binnenkoer en de restauratie van de paardenstallen en de kaaimuur.

Het pand is te bezichtigen op Open Monumentendag op 9 en 10 september.

Herbestemming

“Het herbestemmen van een beschermd monument ging vooraf aan tal van voorbesprekingen en plaatsbezoeken. Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed en Brugse Dienst Monumentenzorg gaven beiden voorwaardelijk gunstig advies”, zegt schpen voor Monumentenzorg Franky Demon.

“Er worden nu vier wooneenheden in het voormalige brouwerijgebouw ingericht, met bijhorende werken aan de koer en bijgebouwen. Het inbrengen van 4 woonentiteiten binnen een gebouw dat bijna een eeuw leeg staat is positief. De woonentiteiten zijn voldoende ruim en benutten het volledige gebouw, zonder onnodig te moeten uitbreiden. Het creëren van soortgelijke kwalitatieve appartementen in leegstaande gebouwen is zeer positief voor de historische Brugse binnenstad”, benadrukt Franky Demon.

“Er wordt geen schaalvergroting uitgevoerd, het betreft grotendeels een herbestemming binnen een bestaand volume. Aan de Reie-kant worden enkele volumes gesloopt of teruggebracht naar één bouwlaag. Daardoor krijgt de binnenkoer een meer open ruimtegevoel en wordt het zicht vanaf de Ezelsbrug op de brouwerij vergroot en hersteld.”

Hedendaagse invulling

Aan de gevels worden diverse barsten hersteld en het schrijnwerk wordt integraal vernieuwd, waarbij een deel van het schrijnwerk naar historisch model wordt vervangen. Bij nieuwe gevelopeningen of significante wijzigingen wordt een hedendaagse invulling in hout voorzien.

“Door de afbraak van diverse gebouwen aan de koer wordt historische tuinmuur terug leesbaar, bestaand uit een klein paviljoen, de muur zelf, en een groter volume aan zijde Oude Zak 3. Door de afbraak van een deel van de bebouwing op cijnsgrond komt de gevel van de brouwerij vrij.”

“De muur op de perceelsgrens met Oude Zak nummer 3 wordt voorzien van twee vensters. Daarnaast wordt er een dakterras op de vierde verdieping ingericht. Er werd een zone voor zonnepanelen voorzien en onder de binnenkoer zijn ook voldoende parkeerplaatsen voorzien door middel van een ingenieus liftsysteem”, aldus de Brugse schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier