Recordinvestering van 2,7 miljoen euro: 36 nieuwe noodwoningen, maar dat zijn er niet genoeg

Noodwoningen worden gebruikt door mensen die in een crisissituatie zitten, bijvoorbeeld bij een vechtscheiding of wanneer de eigen woning is afgebrand. © Joyce van Belkom ANP / Joyce van Belkom
Vincent Vanhoorne

Vorig jaar zijn er in West-Vlaanderen 36 noodwoningen bijgebouwd of gerenoveerd. “Ondanks deze recordinvestering blijft de nood erg hoog”, stelt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Noodwoningen worden gebruikt door mensen die in een crisissituatie zitten, bijvoorbeeld bij een vechtscheiding of wanneer de eigen woning is afgebrand. Uit onderzoek van het Steunpunt Wonen blijkt echter dat gemeenten en steden vaak te weinig mogelijkheden hebben om inwoners in noodsituaties tijdelijk te huisvesten. “Een noodwoning kan een snelle herhuisvesting garanderen van bijvoorbeeld bewoners die uit hun huis moeten omdat de woning onbewoonbaar verklaard is, maar zeker ook voor bewoners die uit hun woning dreigen gezet te worden”, klinkt het bij Steunpunt Wonen.

Subsidie

“Sinds 2020 is er vanuit de Vlaamse overheid elk jaar een projectoproep naar steden en gemeenten, OCMW’s en woonmaatschappijen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). “Zij kunnen dan een subsidie van maximaal 50 procent krijgen. In West-Vlaanderen zijn vorig jaar op die manier 19 nieuwe noodwoningen gebouwd en 17 noodwoningen gerenoveerd. Dat zijn er meer dan in 2021 en 2022, toen er in onze provincie telkens 20 noodwoningen gebouwd of gerenoveerd werden”, weet Warnez die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

“We hebben een ruim aanbod nodig om snel te kunnen inspelen op noodsituaties” – Matthias Diependaele, minister van Wonen

“Bij de realisatie van deze 36 noodwoningen in West-Vlaanderen was een budget van 2,7 miljoen euro gemoeid. In Knokke-Heist, Kortrijk, Izegem, Brugge, Deerlijk, Waregem, Wevelgem, Roeselare, Zwevegem, Sijsele, Houthulst en Beernem werd vorig jaar geïnvesteerd in crisiswoningen. Maar ondanks de recordinvestering blijft de nood erg hoog.”

135 woningen in 4 jaar

Ook dit jaar zullen extra noodwoningen worden gebouwd. Voor heel Vlaanderen werden daarvoor 37 projecten afkomstig van 30 lokale besturen goedgekeurd en gesubsidieerd vanuit Vlaanderen. In totaal voorziet de Vlaamse overheid voor deze vierde projectoproep 8,6 miljoen euro voor 121 woningen. “Samen met de drie vorige projectoproepen gaat het over 36,3 miljoen euro aan Vlaamse subsidies voor 187 projecten. Dat betekent 586 woningen sinds 2020”, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele.

Specifiek voor West-Vlaanderen gaat het om 135 nieuwe of gerenoveerde noodwoningen in vier jaar tijd, goed voor een budget van 7,3 miljoen euro. “We moeten dergelijke projecten blijven ondersteunen”, vervolgt de minister. “Dat is belangrijk want we hebben een gebiedsdekkend aanbod aan noodwoningen nodig om snel te kunnen inspelen op noodsituaties.”

Nog tot april kunnen lokale besturen intekenen op een vijfde projectoproep voor noodwoningen en voor woningen voor dak- en thuislozen. Daarvoor is een budget van 11 miljoen euro voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier