Politiekantoor uit Eigen Kweek wordt sociaal bouwproject

Vlnr. schepen sociale zaken Bert Doise, bestuurder Ons Onderdak Valerie Deknock en burgemeester Wieland De Meyer met achter hen het oude gemeentehuis. © EF
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Ons Onderdak zal het oud gemeentehuis van de gemeente in Wijtschate kopen en er een tiental sociale woningen in onderbrengen. Het oud gemeentehuis was een staaltje van wederopbouwarchitectuur na WO I en is een ontwerp van architect Dugardyn van 1926. Het gebouw is een variant van het gemeentehuis van Westrozebeke. Tot eind 2020 huisde het OCMW Heuvelland nog in het gebouw. Dit gebouw werd nadien occasioneel gebruikt voor allerhande activiteiten. Het gebouw staat natuurlijk bekend als het politiekantoor uit de reeks Eigen Kweek.

Sinds 2021 stond het sociaal huis dus grotendeels leeg. “Maar stilaan werd het tijd om een nieuwe bestemming te geven aan dit gebouw. Veel pistes werden onderzocht, maar uiteindelijk werd beslist om samen met Ons Onderdak dit gebouw een nieuwe toekomst te geven,” aldus schepen van sociale zaken Bert Doise.

Het gaat over een 10-tal sociale woongelegenheden. “Dit zullen vooral 1-en 2-slaapkamerwoningen zijn, geschikt voor senioren of alleenstaanden. Door de ligging hebben deze woongelegenheden ook meteen een gemeenschappelijke tuin in de schaduw van de kerk van Wijtschate, waar de voorbije jaren een toegankelijk pad, banken en aanplantingen gerealiseerd werden,” zegt bestuurder van Ons Onderdak Valerie Deknock. “Op die manier slaan we dus 2 vliegen in 1 klap: mooie woongelegenheden voor onze inwoners uit Wijtschate, en de renovatie van een mooi beeldbepalend gebouw op het marktplein. En de ligging bij de assistentiewoningen en het wzc is natuurlijk een grote troef.”

De gemeente Heuvelland houdt het niet alleen bij de herbestemming van het oud gemeentehuis. “In volgende fasen zullen een heel deel woningen in de Kapellerie vernieuwd worden, om in laatste fase een aantal woningen te privatiseren. Zo houden we het aantal sociale woningen in Wijtschate gelijk, maar beter aangepast voor onze inwonersdoelgroep en zo krijgen we ook een betere mix in de Kapellerie,” zegt burgemeester Wieland De Meyer. Dat wordt bevestigd door Tim Fastré, directeur van Ons Onderdak. “ Het is echter niet onze bedoeling veel meer sociale woningen te creëren in Wijtschate. Daar is het aanbod nu al ruim genoeg voor, we hebben vooral nood aan beter aangepaste woningen. Daarom zullen we in een derde fase een deel van de woningen in die wijk verkopen. Op die manier zullen we in de komende jaren in Wijtschate dus heel wat investeringen doen in het patrimonium, en eindigen met ongeveer evenveel maar nieuwe sociale woningen, en een deel extra private woningen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier