Peter Taffeiren reageert op nieuwe twist in golfdossier in Knokke: “Niemand staat boven de wet”

Peter Taffeiren reageert op de nieuwe twist in het golfdossier in de mondaine kustgemeente. © Montage KW
Redactie KW

“Of een nieuwe aanvraag veel zal veranderen? Niemand staat boven de wet. Zolang hij de polders en gronden om zeep helpt, zal ik me blijven verzetten.” Peter Taffeiren, zeg maar de grootste tegenstander van het golfproject in Knokke, reageert op de nieuwe twist in het golfdossier in de mondaine kustgemeente. En daaruit blijkt dat Paul Gheysens ondanks een nieuwe vergunningsaanvraag nog steeds niet op beide oren kan slapen.

Neen, een overwinning wil Peter Taffeiren het nieuws dat Paul Gheysens afstand doet van zijn omgevingsvergunning voor zijn golfterrein in Knokke niet noemen. “Want er komt ongetwijfeld nog een vervolg”, weet Taffeiren. Daarmee verwijst de zakenman naar het feit dat de eigenaar van Ghelamco een nieuwe, aangepaste omgevingsvergunning wil aanvragen. “Het dossier voldeed niet meer aan het stikstofdecreet”, verklaarde Gheysens daarover.

Camouflage

En dat doet Gheysens volgens Taffeiren niet zonder reden. “Hij hangt dat verhaal rond stikstof bewust op. Alsof dat het enige probleem is. Het is eigenlijk pure camouflage. Een afleidingsmanoeuvre. Zo hoopt hij de aandacht af te leiden ‘Dan kijken ze misschien niet naar de rest’, zal hij wellicht denken. De werkelijke problemen worden op die manier verdoezeld. Maar die zijn er nog steeds, hé. Denk aan het onwettelijk GRUP. En de polders worden begraven. De polders moeten de polders blijven. Wil je daarop golfen? Oké, maar enkel als je de polders respecteert. En de vaste structuren ervan. De waterbeheerfunctie van de polders moeten behouden blijven. En dan heb ik het nog niet over de gigantische bermen en de verzilting van de grond”, stelt Taffeiren. “Dat gaat hij allemaal terug tegenkomen. Er zal veel aandacht zijn voor de stikstof, daar twijfel ik niet aan. En dat zal ook zo beschreven zijn. Maar als men heel veel woorden nodig heeft om iets te omschrijven, wees dan maar zeker dat er iets niet klopt.”

“De mensen zien een mooi prentje. Het ziet er sympathiek uit, met veel groen. In realiteit is het anders”, blijft Peter Taffeiren overtuigd. “Dat zogezegde hotel? Zeg maar een groots vastgoedproject. Ken jij een hotel met kamers van 350 m²? En een garagebox voor diverse wagens? Kijk, niemand staat boven de wet. Ook Paul Gheysens niet.”

Blijven verzetten

En zo blijven Gheysens en Taffeiren lijnrecht tegenover elkaar staan. Enkele maanden geleden was dat ook al het geval in de rechtbank van Brugge. Inzet was de verkoop van twee poldergronden, goed voor 1 hectare. Die verkocht Taffeiren in 2020 aan Gheysens. Naar eigen zeggen met frisse tegenzin. “Ik had geen enkele keus. Wijlen burgemeester Leopold Lippens stond hier voor mijn deur. Ik moest en zou verkopen aan Gheysens. Als ik dat niet zou doen, kon ik fluiten naar vergunningen voor vastgoedprojecten op de zeedijk. Pure chantage. Wat doe je dan? Dan ga je tegen je zin mee in het verhaal”, vertelde Taffeiren daar eerder over. Taffeiren liet in de verkoopovereenkomst wel optekenen dat zijn gronden enkel gebruikt mochten worden voor het golfspel stricto senso. Het bleek achteraf zijn redding. Want Gheysens, die beroep aantekende, schond die voorwaarden volgens de rechtbank.

“Door de uitspraak van de rechtbank kon Gheysens sowieso niet beginnen met de bouw”, zegt Taffeiren. “Want hij heeft niet alle gronden, wat een voorwaarde was. In zijn nieuwe plannen zal hij dus een golf moeten uittekenen zonder mijn grond. Maar zolang hij de polders en gronden om zeep blijft helpen, zal ik me blijven verzetten. Want nogmaals: ik heb niks tegen een golfterrein naast mijn deur hé. Integendeel, ik zou zot moeten zijn. Maar niet op de manier zoals de plannen nu voorliggen.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier